Eurecat acaba d’inaugurar una planta pilot de Plastrònica, la primera d’aquestes característiques a nivell d’un centre tecnològic a Europa, on les empreses podran assajar i produir nous productes mitjançant aquesta tecnologia emergent que uneix l’electrònica i els materials plàstics per a la fabricació d’alt valor afegit.

Situada a Cerdanyola del Vallès, la planta pilot suposa una inversió superior als 1,5 milions d’euros i està previst que generi llocs de treball de molt alta qualificació en els propers anys. La seva creació és fruit de la integració dels coneixements i de l’experiència prèvia en electrònica impresa i en transformació de plàstic, en línia amb la creixent multiplicació de les capacitats d’Eurecat.

L’aposta per la Plastrònica per part d’Eurecat recolza clarament la necessitat cada cop més gran per part de les empreses en termes d’optimització de processos, noves tecnologies de transformació i manufactura, així com l’obtenció de productes de més valor afegit que incorporin noves funcions i sistemes més complexos, personalitzables i intel·ligents.

En aquest sentit, la Plastrònica permet desenvolupar productes amb costos de manufactura inferiors, fabricats en base a multitecnologia i multiprocés, donat que integra l’electrònica i els materials avançats. Amb aquesta nova plataforma, Eurecat facilita a les empreses el cicle complet de producció, des de la conceptualització fins a la industrialització, amb l’objectiu d’atendre els nous horitzons que obren la digitalització i la indústria 4.0.

Des de la perspectiva de la sostenibilitat, els processos de fabricació dels components electrònics convencionals generen uns residus que en la impressió electrònica no es produeixen, de manera que l’empremta de carboni dels processos comparativament en pes específic és inferior. Addicionalment, la Plastrònica aporta una considerable reducció dels consums energètics, sent aquest un altre argument de pes per a la competitivitat i sostenibilitat de la indústria.

En aquest newsletter us compartim també altres dos exemples d’innovació tecnològica altament diferencial. Per una banda, trobareu els detalls del Joint Innovation Lab que estem desenvolupant amb Nissan, que es traduirà en fins a 45 solucions tecnològiques que incidiran en la força de treball connectada, l’estalvi energètic i la producció flexible i el muntatge, la inspecció i el manteniment intel·ligents, dins del context de la digitalització i la indústria 4.0. I trobareu també una recerca que estem fent amb el Grup Hartmann per a la creació d’un nou apòsit intel·ligent per monitorar ferides de la pell a partir de biotintes, amb l’objectiu d’oferir un monitoratge continuat de la lesió. Es tracta iniciatives que s’inscriuen en la nostra aspiració de donar forma a noves solucions tecnològiques que ajudin a les empreses a avançar en els seus reptes i arribar més lluny, una ambició que està darrera d’altres casos d’èxit que hem seleccionat en aquest número vinculats als àmbits industrial, digital i biotecnològic.

Xavier Torra

President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya