La pandèmia de la Covid-19 ha suposat un canvi tecnològic de gran magnitud, que ha accentuat la digitalització de les nostres vides, de les empreses i dels sistemes de producció. Les tecnologies digitals i l’automatització han demostrat que són vitals per protegir la nostra salut, per seguir treballant, per continuar connectats amb el nostre entorn, per al subministrament de productes bàsics i per adaptar molts dels negocis, així com en àmbits com l’educació, el comerç, l’oci o els tràmits financers.

En aquest darrer any hem vist també com s’acceleraven molts de projectes de R+D per donar ràpides solucions des de tots els angles. En aquest sentit, la biotecnologia ha estat fonamental per poder identificar el virus i trobar una vacuna. A la vegada, hi ha hagut una gran capacitat de sumar per ajudar a preveure, detectar i mitigar la propagació de l’epidèmia, mitjançant tecnologies que permeten l’anàlisi de dades amb Big Data i Intel·ligència Artificial.

Així mateix, la Covid-19 ha fet evident la necessitat de noves eines i de nous mitjans per poder tractar els pacients en totes les seves fases, des de la prevenció de contagis, el diagnòstic precoç i la traçabilitat fins al seguiment i l’atenció domiciliària i les possibles transicions del domicili a l’hospital i a la inversa.

En paral·lel, la pandèmia ha situat en un primer pla la preocupació per la salut del planeta i pel benestar de les persones, que ja era una tendència d’estil de vida creixent, on el consumidor cada vegada més està comprant en clau mediambiental i valora molt que els productes i serveis siguin respectuosos amb l’entorn.

Des de la perspectiva de la recuperació hi ha un fet molt clar i és que la innovació tecnològica serà clau per impulsar la reactivació i la competitivitat de tots els sectors. Estem veient com es consolidaran tecnologies que han anat a més durant la pandèmia, per les seves aportacions en termes vinculats a la seguretat, l’anticipació, l’agilitat, la traçabilitat o la personalització, tal com ho hem fet des d’Eurecat en múltiples projectes d’impacte en les àrees digital, industrial, biotecnològica i en el camp de la sostenibilitat.

La recuperació depèn de molts factors, però aquests dotze mesos la innovació tecnològica ha demostrat que pot ajudar des de moltes perspectives a trobar solucions amb rapidesa, en un escenari extremadament canviant. La tecnologia s’haurà d’aplicar també de forma molt innovadora per a treure el màxim rendiment possible a les oportunitats i a les lliçons apreses i donar resposta als desafiaments, amb un enfocament holístic i combinant solucions multitecnològiques.

Els reptes sanitaris, de seguretat, mediambientals i econòmics que tenim enfront ens obliguen, per tant, a ser a continuar sent creatius i resilients i sobretot a cooperar per donar respostes sòlides que ens permetin assegurar entre tots unes bones perspectives futur. I la innovació tecnològica seguirà sent sense dubte una gran aliada per aconseguir-ho.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya