Els reptes de la digitalització i de la sostenibilitat són i seran fonamentals en els propers anys i a Eurecat treballem perquè esdevinguin una oportunitat per a les empreses. Accelerar aquesta transició digital i mediambiental és fonamental per mantenir les opcions a nivell competitiu, especialment per a les pimes, en un escenari marcat per l’increment dels costos de l’energia i per importants desafiaments en el camp dels subministraments.

Aquestes dificultats exigeixen una visió estratègica i capacitat de donar respostes ràpides i eficaces. En aquest marc, des d’Eurecat busquem sumar al màxim, a fi de poder desenvolupar projectes de futur adaptats a les prioritats i a les dimensions de cada empresa, en clau digital i verda.

Des d’aquesta perspectiva, amb el Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) Europe hem posat en marxa una unitat de recerca conjunta de fabricació digital en metall, la Metal Digital Manufacturing Joint Research Unit, per impulsar la innovació industrial per a les empreses dels sectors aeroespacial, automotriu i de salut a Europa i Austràlia.

Es tracta d’una iniciativa que s’inscriu en la dinàmica d’Eurecat de facilitar que les empreses puguin accedir a infraestructures d’avantguarda i a experiència tècnica i tecnològica de màxim nivell per augmentar la competitivitat global del sector de fabricació, ajudar a desenvolupar nous productes i processos i capacitar alhora nous talents.

Fruit d’aquesta orientació, trobareu en aquest newsletter una recopilació d’informacions que apunten a noves solucions i aproximacions, com per exemple innovacions tecnològiques capdavanteres que permeten una major reutilització de l’aigua davant de l’escassetat hídrica i l’impacte del canvi climàtic.

En l’àmbit industrial i energètic, acabem de presentar a LOPEC, l’esdeveniment de referència en electrònica impresa, el prototip d’un dispositiu imprès, flexible i lleuger per a la producció d’hidrogen verd, pensat per reduir l’impacte i el cost de les cel·les electrolítiques que s’utilitzen habitualment en aquest procés.

En l’esfera de la salut, us anticipem els detalls d’una plataforma digital desenvolupada per l’spin-off Ephion Health que permetrà avaluar, mitjançant intel·ligència artificial, el risc de caiguda de persones d’edat avançada amb signes de fragilitat. També incloem informació sobre la nova aplicació eVisió que permet fer proves oftalmològiques sense desplaçar-se.

Us apropem també la tasca que hem desenvolupat per contribuir a l’impuls de l’Observatori Catalunya Circular, així com un estudi amb la UOC que incorpora intel·ligència artificial per detectar els estudiants que necessiten més ajuda i els resultats del projecte Diamond per avançar en la correcció de les desigualtats de gènere en el transport.

Tots aquests exemples tenen en comú la vocació d’Eurecat de treballar per aportar solucions integrals a les necessitats cada cop més complexes de les empreses, de manera que es puguin anticipar al mercat, prioritzant aspectes com l’economia circular i agilitzant l’empenta que ofereixen les tecnologies de base digital per dotar de més intel·ligència els productes i serveis, així com els components i els processos industrials.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya