La ciència i la tecnologia han de posar-se a l’abast i al servei de la societat en un moment d’escassetat dels recursos com l’actual. Per això, hem organitzat la conferència internacional Cassandra, una iniciativa que tindrà lloc del 15 al 17 de novembre i que compta amb el suport de la UNESCO, de la Comissió Europea, de l’Aliança Mundial per a la Qualitat de l’Aigua, del Consell de Ministres Africans de l’Aigua, del Banc Mundial i de la Unió pel Mediterrani.

Cassandra és un esdeveniment internacional que està alineat amb els eixos de la COP26 que té lloc uns dies abans a Glasgow, amb el qual volem oferir un espai de trobada amb científics, tecnòlegs, agents socials i econòmics, i entitats públiques, per tal d’accelerar el desenvolupament sostenible i integrador de la nostra societat.

La finalitat és impulsar el debat i ajudar a donar respostes científiques i tecnològiques per contribuir a prendre decisions en l’àmbit sociopolític davant els efectes directes del canvi climàtic en la salut, la migració, els conflictes i la desigualtat de gènere a la Mediterrània. Amb aquest objectiu, Cassandra reunirà  més de 90 experts d’organismes com les Nacionals Unides, el Banc Mundial, l’OCDE, la Comissió Europea i el Parlament Europeu, els Governs d’Espanya i Catalunya, i una cinquantena de destacades universitats, ONGs com Metges Sense Fronteres, Proactiva Open Arms o The World Wildlife Fund, i entitats culturals de tot el món, entre d’altres.

Tal com explica el cap de Relacions Polítiques Internacionals d’Eurecat, Richard Elelman, a l’entrevista que trobareu en aquest newsletter, Cassandra té la vocació de fomentar un diàleg permanent i d’establir sinergies orientades a abordar els afectes potencialment dramàtics del canvi climàtic en la zona de la Mediterrània, des de la perspectiva de la recerca i de la innovació.

Un altre projecte que destaquem en aquest número d’octubre és un desenvolupament pioner que portem endavant amb SEAT, que explora les possibilitats dels drons per optimitzar el subministrament logístic. Es tracta d’un exemple de col·laboració que materialitza la nostra transferència de coneixement sobre robòtica aèria intel·ligent a aplicacions industrials, en un escenari on innovar marca la diferència donada la transformació profunda que estem vivint en molts nivells.

També trobareu informacions sobre la presentació del llibre blanc de la Intel·ligència Artificial en mobilitat, la posada en marxa de l’oficina Acelera Pyme d’Eurecat per a la transformació digital de les empreses, la Intel·ligència Artificial com a aliada per a una gestió més sostenible de les vinyes i els avanços que vam poder veure a l’XPatient Barcelona Congress en matèria de prevenció i personalització de la salut.

Altres innovacions que hem recollit fan referència als Premis Ruralapps 2021, al projecte europeu Marbel per a la producció bateries més sostenibles i eficients, a la gestió òptima dels fluxos turístics i a l’estudi Med4Youth que analitza en adolescents de diferents països si la dieta mediterrània els pot ajudar a adquirir un pes i uns hàbits saludables, entre altres continguts.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya