Catalunya comptarà amb un Centre en Resiliència Climàtica (CRC) per potenciar la transició ecològica i la lluita contra l’emergència climàtica, a partir de la recerca, la tecnologia i la innovació, dins d’una iniciativa que hem impulsat des d’Eurecat, amb la col·laboració d’institucions com la Generalitat de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament d’Amposta.

La presentació del CRC, que ha tingut lloc aquest mes de juny a Amposta amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, obre les portes a un treball coordinat amb les institucions de recerca, els agents socials i econòmics, el teixit empresarial i les administracions públiques, per sumar capacitats en la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic.

El Centre de Resiliència Climàtica implicarà inversions de més de 12 milions d’euros en el pròxim quadrienni i tindrà inicialment la seva seu a les Terres de l’Ebre, un dels territoris més amenaçats de la Mediterrània on els impactes del canvi climàtic ja són una realitat, especialment al Delta de l’Ebre.

En el desenvolupament de la seva tasca, el CRC utilitzarà metodologies innovadores relacionades amb la ciència ciutadana i desplegarà un conjunt de Living Labs per actuar en diferents entorns climàtics. El CRC també promourà, en col·laboració amb altres entitats, la generació de noves iniciatives empresarials que aportin solucions tecnològiques per a lluitar contra el canvi climàtic. En aquest procés, compta també com a socis promotors amb el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions forestals (CREAF), la Fundació Catalunya La Pedrera, la Fundación Empresa y Clima, l’Observatori de l’Ebre, SEO/BirdLIfe.

Així mateix, aquest mes de juny, hem posat en marxa Battech, un centre de referència per cobrir tota l’R+D+i de l’ecosistema de bateries del sud d’Europa, que hem creat juntament amb l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).

Battech establirà una unitat conjunta de recerca, desenvolupament, assaig i innovació especialitzada en l’àmbit de les bateries, a fi de millorar la transferència de coneixement a la indústria en aquest àmbit, des d’una perspectiva enfocada a l’economia circular i la sostenibilitat de les bateries del futur.

La seva activitat abastarà la recerca, desenvolupament i innovació de tota la cadena de valor de la pròxima generació de cel·les i bateries elèctriques per als mercats de la mobilitat elèctrica, les energies renovables i els béns d’equip.

En aquesta línia, a més de les inversions ja realitzades pels dos integrants de la unitat conjunta en l’àmbit de les bateries durant la darrera dècada, es preveu que el desenvolupament de Battech signifiqui una inversió addicional de 5 milions d’euros en equipaments i la creació de nous llocs de treball d’alta qualificació.

Aquestes dues actuacions singulars i col·legiades amb altres rellevants agents del sistema català intenten, en definitiva, aportar solucions tecnològiques innovadores en l’àmbit de la sostenibilitat, un camp extraordinàriament prioritari per a la competitivitat de les empreses i el benestar dels ciutadans.

Trobareu tota la informació en aquest newsletter, on també us parlem de projectes molt potents vinculats a la tecnologia i la innovació, que busquen especialment ajudar les empreses davant els desafiaments que implica el canvi de paradigma actual.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya