El Forum TurisTIC, l’esdeveniment de referència en l’aplicació de les TIC en el sector turístic, celebra el proper 10 de maig la seva desena edició amb un programa especial, que se centrarà en les noves tecnologies que enforteixen el sector turístic. Amb motiu d’aquest desè aniversari, busquem situar el focus en una dimensió diferent de la dels anys anteriors, aprofundint no només en les aportacions que la tecnologia pot fer a la dinàmica turística, sinó també en el paper que tenen en la seva pròpia transformació i competitivitat.

Amb aquest horitzó, proposarem un recorregut reflexiu per l’evolució del turisme, en un entorn en constant evolució, al qual esteu tots convidats. Els eixos es basaran en l’anàlisi d’aspectes clau com el turisme sostenible i la digitalització, l’impacte de les xarxes socials i la tecnologia aplicada al sector i veurem també les perspectives que obren el metavers, així com els nous entorns i oportunitats de negoci que anticipa.

Des del punt de vista institucional, us volem compartir també la nostra satisfacció per la incorporació al Patronat d’Eurecat de les empreses Avinent, Lavinia i Noel, que ens aporten una visió i experiència de gran valor en àmbits vinculats amb la innovació tecnològica en les àrees de la fabricació d’equipament mèdic, de la comunicació i els continguts i de l’alimentació.

A l’entrevista, trobareu una interessant reflexió sobre el canvi de paradigma que comporta la indústria 4.0 en la transformació dels processos productius, dels productes i dels models de negoci per a les empreses de totes les mides i sectors, amb especial atenció a les pimes, a partir de sistemes de producció més eficients, flexibles, sostenibles i que faciliten la personalització. El reportatge el dediquem al projecte Dantian, que estudia nous aliments i ingredients bioactius que afavoreixin el benestar mental, mitjançant el coneixement del mecanisme a nivell cognitiu i la seva relació amb la microbiota i la salut intestinal.

Altres continguts que hem reunit en aquest newsletter aborden des de la renovació de la pertinença del Centre de Ciències Òmiques en el Mapa d’Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars i innovacions en el camp de l’alimentació i de la nutrició de precisió, fins a una nova solució amb l’empresa Jansa per a l’automatització dels muntatges en la construcció i un sistema de manteniment predictiu amb l’empresa Masats per anticipar errors en portes i rampes d’accés al transport públic. Des del plànol de la sostenibilitat, us presentem una nova tecnologia per a la remediació de sòls contaminats mitjançant fongs i una iniciativa per avançar en l’economia circular en l’esfera de les infraestructures viàries, l’enginyeria civil i la gestió de residus. Esperem que trobeu interessants els continguts que us proposem i que ens retrobem a partir d’aquest mes de maig, amb la progressiva recuperació de les cites presencials i del programa d’esdeveniments d’Eurecat per enguany, que enceta el Forum TurisTIC.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya