La Covid-19 i l’acceleració tecnològica dibuixen un context extremadament canviant que constitueix tot un desafiament per al món empresarial, especialment notori en el cas de les petites i mitjanes empreses. No obstant, hi ha un factor molt important a tenir en compte i és que les empreses que innovin ara seran capdavanteres en el seu àmbit quan tot això hagi passat. I a Eurecat estem convençuts que el nostre teixit productiu té molt potencial per aprofitar la tecnologia i la innovació per poder afrontar aquest canvi de paradigma que estem vivint.

Si sabem enfocar-ho bé, podem aprofitar tots els canvis que venen per millorar i avançar. Tenim les bases per impulsar un creixement molt rellevant de tots els sectors i per a un reforçament multisectorial molt gran basat en palanques com la transformació digital, la implantació de l’economia circular, la descarbonització o la reindustrialització. Tenim empreses, indústries, emprenedors i talent amb una capacitat demostrada per crear, innovar i generar noves oportunitats de creixement a nivell industrial, digital, biotecnològic i en l’esfera de la sostenibilitat.

També tenim un clar enfocament internacional que ens obre perspectives molt interessants per aconseguir que les empreses consolidin un valor diferencial sostingut amb una visió global. És el moment d’aprofitar tots els recursos que arribaran per apuntalar aquestes vies, a partir d’una actitud innovadora, per afavorir la recuperació en tots els sectors, des d’un angle totalment respectuós amb el medi ambient i l’entorn i amb capacitat per aprofitar les opcions de negoci i de diferenciació que sorgiran com a conseqüència de la crisi climàtica. En aquest punt, el nou Centre en Resiliència Climàtica que acabem de posar en funcionament aquest mes de juny serà estratègic per ajudar les empreses, les administracions, els territoris i els ciutadans a fer front a aquests reptes i a l’hora aprofitar al màxim totes les oportunitats.

Alguns projectes que hem recopilat en aquest newsletter mostren que aquesta és la direcció per avançar, com és el cas d’un projecte desenvolupat amb l’empresa Cafès Cornellà per dur endavant el seu procés de digitalització, que incorpora tecnologies com la Internet de les Coses, l’analítica avançada de dades i el Machine Learning per monitorar el procés industrial i les etapes en el sector de l’hostaleria, fins arribar a la tassa de cafè final.

Des del punt de vista de la salut, us presentem un nou sistema per identificar nòduls indicadors de possibles càncers pulmonars mitjançant Intel·ligència Artificial que hem desenvolupat amb la participació del Campus Vall d’Hebron i que obre les portes a la millora de la detecció precoç de la malaltia. També us apropem, entre altres iniciatives, la plataforma tecnològica pionera per a la gestió del turisme familiar ‘Costa Daurada i Terres de l’Ebre Trip&Kids’ i us avancem els detalls de la propera edició de l’AI & Big Data Congress, que se celebrarà els propers 14 i 15 de setembre amb un programa molt potent. Desitjar-vos en nom de tot l’equip d’Eurecat un bon estiu i que la creativitat, les idees i l’afany de superació ens segueixin inspirant, perquè les millors perspectives de recuperació es facin realitat en tota la seva dimensió.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya