Xavier ÇTorra

Quin impacte té la innovació en una empresa? És una qüestió que ens plantegem contínuament a Eurecat i on veiem que la tecnologia és fonamental per impulsar la generació de nous productes i serveis més atractius i sostenibles i processos de producció més eficients i circulars. Un exemple molt clar en aquest sentit és l’acceleració de la transformació digital, amb el Mobile World Congress com a gran exponent dels canvis efervescents que s’estan produint en aquest terreny.

La fluïdesa amb la qual estan circulant i evolucionant les tecnologies marca una pauta d’oportunitat molt gran, en un escenari on la intel·ligència artificial ha donat passos de gegant a l’hora de resoldre necessitats, tant des del punt de vista empresarial com social.

En el camp de la Intel·ligència Artificial Generativa, l’any 2023 ha començat amb un gran impacte amb l’aparició de ChatGPT, que ofereix unes perspectives enormes, malgrat les limitacions que presenta i la clara necessitat de treballar per evitar errors i biaixos.

L’esfera digital ens convida també a estar molt atents al concepte del metavers, així com a l’ampliació del ventall d’aplicacions de les tecnologies immersives i als nous horitzons que es visualitzen per a tecnologies com els bessons digitals, una eina amb un potencial molt interessant per minimitzar el risc d’errors en les etapes de disseny i de construcció de nous productes.

Des d’aquest angle, per part d’Eurecat hem estat presents en el Mobile World Congress amb múltiples tecnologies que s’han traduït en solucions enfocades a tenir cura de la salut, com un robot d’assistència socialment intel·ligent per ajudar les persones grans mitigant la solitud a casa, un projecte d’hospital d’avantguarda que combina intel·ligència artificial i robòtica autònoma i un blister intel·ligent que registra si es produeix la ingesta de pastilles i que envia alertes en cas d’incompliment de la pauta, entre altres innovacions d’alt valor.

A més d’aquests avenços, en aquest newsletter us expliquem els detalls de la configuració d’una cuina intel·ligent que ofereix noves funcionalitats als usuaris dins del concepte de llar connectada i us detallem el desenvolupament d’una impressora de fabricació additiva específica per al sector biomèdic, així com la creació d’una de les primeres aplicacions d’ús de models de l’estat de l’art d’estimació de profunditat amb Intel·ligència Artificial.

En el plànol de la sostenibilitat, us apropem el projecte europeu iWAYS, que estudia noves tecnologies de recuperació d’aigua i calor i sistemes de dades basats en els estàndards de l’Internet Industrial de les Coses i us compartim la descripció de l’assaig de nous tractaments per millorar la qualitat de l’aigua potable.

En l’apartat de reportatge, teniu un audiovisual que mostra com SEAT S.A i Eurecat han col·laborat en el desenvolupament del projecte pioner Drones in the factory of the future, que explora les oportunitats i avantatges de la navegació autònoma vertical amb drons a l’interior de la planta per traslladar peces lleugeres d’una manera més ràpida, sostenible i eficient.

L’espai de reflexió d’aquest mes se centra en les tendències tecnològiques digitals, a partir de la visió de la nostra directora científica en aquesta àrea, Eugenia Fuenmayor, tot coincidint amb el Mobile World Congress. Esperem que trobeu interessants tots els continguts que us hem preparat i us animem a compartir-los.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya