La reindustrialització és cada vegada més una estratègia clau per a molts països europeus, que en els darrers anys s’han adonat que és fonamental per poder millorar la seva economia, augmentar la seva competitivitat a nivell global i afavorir el benestar de la població. En conjunt, el sector industrial representa el 22 per cent del PIB de la Unió Europea i dona feina a més de 30 milions de persones. A Catalunya, que havia estat una de les regions més industrialitzades d’Europa i tot haver perdut pes en les últimes dècades, aquest és un sector molt important de l’economia, amb un percentatge que ronda el 20 per cent del PIB i un 17 per cent de l’ocupació i amb una clara voluntat actualment de tornar a superar el 22-23 per cent.
Però mantenir i fer créixer aquestes xifres requereix d’una aposta decidida per la innovació i la tecnologia, si es vol garantir la competitivitat de les empreses i la sostenibilitat del model productiu. Cal aprofitar, per tant, tot el potencial que ofereix la hibridació de tecnologies industrials i digitals, per poder configurar un sector tecnològicament punter i mediambientalment sostenible, tal com es comença a prioritzar des de l’àmbit català i europeu enfront dels grans desafiaments actuals. Millorar la sobirania tecnològica i industrial del país és també una prioritat compartida amb la resta d’Europa.
Just aquesta és la filosofia que vertebra també projectes com els que hem exposat aquest darrer mes a Advanced Factories i a la fira JEC World, amb solucions vinculades, respectivament, a la visió artificial per al control de qualitat en la indústria tèxtil 4.0 i a la utilització de la compositrònica per a grans estructures lleugeres i funcionals, amb aplicació a activitats d’avantguarda com l’aeronàutica.
Des del punt de vista de la sostenibilitat mediambiental, la creació de productes electrònics amb impressió funcional com a alternativa al coure o silici presentada fa unes setmanes a la fira LOPEC és un altre exemple en aquesta línia i que trobareu explicat en el newsletter d’abril, juntament amb els detalls de la convocatòria de la desena edició del Premi Ruralapps i del projecte europeu Möbius, que està treballant en com serà el llibre del futur.
Completen aquest número informacions sobre avenços en tecnologia d’encapsulació relacionats amb la prevenció de malalties de la viticultura i una aplicació per aportar consells personalitats de salut i benestar personal a persones grans dins del projecte xCare d’Eurecat.
A l’entrevista trobareu la visió de la cap de Desenvolupament de Negoci del Mercat d’Indústria de Base i Béns d’Equip d’Eurecat, Eva Fité, que aprofundeix en les darreres tendències de la indústria manufacturera des de l’angle de la innovació i de la sostenibilitat i teniu també una aproximació a tot el potencial que ofereix l’hidrogen, a partir de l’experiència del director de Tecnologies Químiques d’Eurecat, Ricard Garcia Valls. Espero que trobeu interessants totes aquestes propostes, que dibuixen un nou horitzó definit per una indústria avançada, moderna, productiva i respectuosa amb l’entorn.
Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya