La Intel·ligència Artificial ja intervé, en major o menor grau, en pràcticament tots els sectors i tots els indicadors apunten a un creixement important del volum de negoci alimentat per la seva combinació amb la ciència de les dades. Es tracta d’una disciplina tecnològica molt transversal i present en una gran diversitat d’àmbits estratègics. En el camp sanitari, estem veient com la IA i les dades ens ajuden a predir amb més fiabilitat l’evolució de la pandèmia. I, sens dubte, el binomi IA i dades també jugarà un paper clau en la predicció del canvi climàtic i dels fenòmens adversos que comporta. Des del punt de vista empresarial, estem en un moment en què comença a ser útil per als processos de negoci. I no són només les grans companyies les que veuen resultats. Petites i mitjanes empreses estan incorporant la Intel·ligència Artificial en els seus processos productius, amb un retorn molt important en termes de competitivitat, tal com ho ha constatat aquest mes de setembre l’AI & Big Data Congress, que s’ha consolidat com un dels esdeveniments de referència en el seu àmbit, amb la participació de desenes d’experts i l’assistència de centenars de professionals.

Des d’Eurecat, ja fa alguns anys que treballem per configurar un pol d’innovació i d’atracció de talent i d’empreses que aporten valor al voltant del Big Data i de la Intel·ligència Artificial. Aquest esforç s’ha traduït en la creació del CIDAI, el nucli publicoprivat integrat per empreses, administracions i centres tecnològics i de recerca, que treballa per aconseguir un efecte amplificador. El CIDAI i Eurecat també promovem la generació de tecnologia pròpia en diferents verticals, amb la intenció que les nostres empreses no siguin només usuàries avançades de tecnologia de tercers, sinó també generadores de solucions pròpies. La innovació i la transferència de coneixement en aquesta àrea és, per tant, fonamental per poder ajudar de manera propera i eficient les nostres empreses. La Intel·ligència Artificial arribarà a tot arreu. Per aquest motiu, és el moment de treballar des d’una perspectiva humanista per donar resposta als grans desafiaments que tenim en matèria de salut, benestar, economia i canvi climàtic, des d’un angle ètic i integrador.

A més de l’AI & Big Data Congress, trobareu una entrevista amb Xavier Cubeles, expert en el camp de les indústries culturals i creatives de l’equip de Consultoria Tecnològica d’Eurecat, i un reportatge sobre les innovacions que ha dut a terme l’empresa Masats amb Eurecat en la fabricació amb composites de sistemes d’accessibilitat per al transport públic i en projectes de manteniment predictiu. També us parlem de l’XPatient Barcelona Congress i de les innovacions que hem portat a les fires Equiplast, Expoquimia i EuroSurfas, on hem presentat nous materials avançats fets a partir de restes de moquetes i de teixits de revestiments, l’actualització de l’aplicació NasApp i un nou sistema que permet predir l’evolució de la corrosió, entre altres novetats que esperem que trobeu interessants.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya