El centre tecnològic Eurecat, organització privada de referència a Espanya en R+D+i, celebrarà el proper 17 de novembre una jornada entorn d’innovacions capdavanteres en matèria de sostenibilitat i circularitat, amb motiu de la consolidació de la seva presència a Xile, on ha establert la seva primera seu per a Amèrica Llatina amb la finalitat de potenciar la transferència tecnològica.

Amb el títol “Desafiaments per a un Xile Circular 2030”, la jornada abordarà l’acceleració dels processos d’innovació per solucionar reptes complexos i tractarà innovacions en camps que van des de la mineria, la biotecnologia, la mobilitat sostenible, la reutilització de l’aigua, la generació de productes i processos circulars i els desafiaments One health, entre altres aspectes.

La jornada començarà amb un bloc dedicat al rol de la ciència i de la tecnologia per enfrontar reptes del futur, en el qual es parlarà sobre els desafiaments en aquest àmbit i del coneixement al servei d’unes millors polítiques. Hi intervindrà el gerent d’Afers Estratègics de Corfo, Claudio Maggi, que se centrarà en els vincles entre empresa, ciència i Estat, i el president d’Eurecat, Xavier Torra, que aprofundirà en el rol dels centres tecnològics en la solució de desafiaments.

A continuació, abordarà com impulsar la innovació tecnològica en la indústria, de la mà del director de Consultoria Tecnològica d’Eurecat, Roger Font, que parlarà de les claus per accelerar el procés d’innovació per solucionar reptes complexos, i del gerent de Continuïtat Operacional de Codelco, Marco Orellana, que dissertarà sobre l’impuls de la Innovació des de la mineria.

El tercer bloc girarà entorn dels desafiaments One Health, a partir de la visió de la directora del Centre Biotecnologia de Sistemes UNAB, Pilar Parada, sobre sistemes alimentaris sostenibles i saludables; del director de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental d’Eurecat, Frederic Clarens, sobre circularitat i mobilitat sostenible, i el director Executiu per al Desenvolupament de l’Institut de Tecnologies Netes (ASDIT), Víctor Pérez, sobre desafiaments tecnològics des de la regió d’Antofagasta.

El darrer bloc estarà dedicat a tecnologies per enfrontar desafiaments i començarà amb una al·locució sobre biotecnologia per a Nutrició i Salut, a càrrec de la directora de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, Nàdia Ortega. Seguidament, intervindran el director de la Unitat d’Aigua, Aire i Sòls d’Eurecat, Xavier Martínez, que parlarà sobre el tractament i la reutilització d’aigua; la CEO de Hub APTA, Varinka Farren, que aprofundirà en la intel·ligència artificial, i la principal Chief Executive Officer a Domolif SpA, Pamela Chávez, que parlarà sobre la generació de ciment per a la construcció utilitzant rellaus miners.

Eurecat, innovació tecnològica al servei de les empreses i institucions a Xile

Eurecat col·labora des de fa anys amb les empreses i institucions a Xile i a Llatinoamèrica en matèria de transferència tecnològica, promoció de negocis i en el desenvolupament de projectes d’innovació capdavanters basats en la hibridació de tecnologies industrials i digitals avançades en àmbits com l’alimentació, ciutats intel·ligents, medi ambient, eficiència energètica, educació, turisme i logística, per fomentar la competitivitat d’empreses i el benestar de la societat.

La innovació “defineix una empresa competitiva i és l’element essencial per aportar valor afegit als productes i serveis i avançar en la competitivitat i sostenibilitat, un objectiu amb què està completament compromès Eurecat Xile, que acull la primera seu internacional d’Eurecat a Llatinoamèrica des del març del 2020”, subratlla el president d’Eurecat, Xavier Torra.

“Eurecat manté amb Xile una àmplia trajectòria de col·laboració amb empreses i institucions enfocades al desenvolupament de projectes d’innovació pioners en la hibridació tecnològica, orientats a generar impacte positiu a les empreses i al país”, afegeix el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López.

En paraules de la directora d’Internacionalització d’Eurecat, Carme Margelí, Eurecat Xile “treballa estretament amb l’ecosistema d’innovació xilè, perquè pugui conèixer i nodrir-se d’experiències pioneres dutes a terme pel teixit emprenedor i innovador europeu i llatinoamericà, des de l’angle empresarial, industrial i governamental perquè puguin ser aplicables a Xile”.

Dins d’aquesta dinàmica, Eurecat “està en diàleg constant amb les principals autoritats i indústries del país, per transferir l’experiència d’Eurecat, dins de la visió compartida de sumar per facilitar l’impuls de Xile com un Estat emprenedor, punter, sostenible i altament avançat”, destaca la directora Executiva d’Eurecat Latam, Carmen Gloria Dueñas.