La robòtica assistencial s’està consolidant com una eina clau en la transformació dels sistemes de salut cap a models més eficients, sostenibles i centrats en les persones, on les tendències actuals apunten cap a robots més intel·ligents, adaptatius i interconnectats, que combinen intel·ligència artificial, anàlisi de dades i capacitats multimodals per respondre de forma dinàmica a les necessitats canviants dels usuaris.

Així ho ha explicat avui al Health Revolution Congress, un dels esdeveniments més grans en salut digital, el director de Tecnologies de Salut d’Eurecat, Felip Miralles, qui posa en relleu que “l’evolució cap a sistemes modulars i escalables fa possible la seva implantació progressiva en entorns clínics, sociosanitaris i domiciliaris, en un escenari on aquesta nova generació de solucions robòtiques, no només millora els resultats clínics i la qualitat de vida, sinó que també redefineix el rol dels professionals, alliberant temps per a activitats de més valor humà i clínic”.

Aquests sistemes robòtics “estan dissenyats per interactuar de manera segura i empàtica amb pacients i professionals i aporten suport en tasques com la monitorització remota, l’acompanyament emocional, la rehabilitació personalitzada o l’assistència cognitiva”, ha assenyalat Felip Miralles a l’esdeveniment, organitzat pel Barcelona Madrid Health Hub i celebrat al Recinte Modernista de Sant Pau.

“La seva integració fa possible abordar la interacció amb les persones d’una manera molt més personalitzada, el que permet millor l’adhesió als tractaments i ampliar l’abast dels serveis sociosanitaris, especialment en contextos de manca de personal o envelliment poblacional”, afegeix el director de Digital Health d’Eurecat, David Marí.

D’acord amb el director de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, Daniel Serrano, “gràcies als avenços en Intel·ligència Artificial en percepció i raonament, els robots socials assistencials combinen la capacitat de diàleg dels agents conversacionals, amb l’expressivitat i la capacitat d’interacció que aporta un robot, oferint una nova eina amb què interactuar de manera intuïtiva i natural”.

Jana, un robot social que connecta amb les persones per facilitar la comunicació en entorns clínics

Eurecat ha desenvolupat en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, el robot social assistencial Jana, capaç de reconèixer cares i analitzar l’entorn per establir una connexió natural amb les persones, amb l’objectiu de facilitar la comunicació en entorns clínics i d’assistència domiciliària.

El robot Jana “és un clar exemple de com la robòtica social i la intel·ligència artificial poden transformar la manera com les persones interactuen amb la tecnologia, humanitzant la innovació i acostant-la a la societat”, afirma el director de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat.

Per interactuar amb les persones, Jana respon quan algú li parla amb un “Hey Jana” o pren la iniciativa quan detecta la presència de persones al seu voltant, de manera que facilita un contacte més fluid i accessible. A més, és capaç d’expressar-se, ja que acompanya les paraules amb expressions facials i moviments subtils per reforçar la comunicació i aconseguir una connexió més natural amb les persones.

NHoA, un robot assistencial capaç de mantenir una conversa, oferir assistència personalitzada i guiar una rutina d’exercicis

Eurecat ha desenvolupat també, en el marc del projecte NHoA (de l’anglès Never Home Alone) un robot assistencial que ajuda les persones a casa en diverses tasques quotidianes i que és capaç de mantenir una conversa i oferir assistència personalitzada als usuaris, a partir del monitoratge del seu estat de salut o anímic, proporcionant, per exemple, indicacions vinculades a una rutina d’exercicis.

En concret, “el robot utilitza avenços en intel·ligència artificial generativa per permetre interaccions complexes entre persones i robots, facilitant l’entesa, participant en diàlegs oberts amb llenguatge natural, així com mostrant expressivitat, emocions i raonament per ajustar dinàmicament el seu comportament”, afegeix Daniel Serrano.

El projecte, està emmarcat en el camp de la robòtica assistencial, mitjançant una solució que pugui interaccionar de manera socialment intel·ligent per construir una relació afectiva amb l’usuari i contribueixi a incrementar la qualitat i independència de la vida dels usuaris, en particular, en persones amb necessitats especials i gent gran.

En aquesta línia, “el robot realitza un monitoratge remot de la salut i l’estimulació cognitiva i física per mantenir i millorar hàbits de vida saludables mitjançant recordatoris dels medicaments i d’una dieta sana, la detecció precoç del deteriorament físic i cognitiu o de l’avorriment, i proposar les intervencions adequades”, remarca el director de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat.

El consorci del projecte NHoA reuneix socis amb experiència en l’atenció a la gent gran, juntament amb científics implicats en robòtica social cognitiva, afectiva i humana, així com empreses en l’àmbit de la robòtica per a l’atenció social i mèdica. Juntament amb Eurecat, formen part la Universitat Pablo d’Olavide, la Universitat Oberta de Catalunya, PAL Robotics, LIGHTHOUSE Disruptive Innovation Group Europe, el Servei Extremeny de Promoció de l’Autonomia i Atenció a la Dependència (SEPAD) a través de FUNDESALUD, la Fundació Sant Joan de Déu i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Robots mòbils per al seu ús com a assistents en hospitals repartint safates de menjar o materials al personal sanitari

En el marc del hub d’innovació europeu DIH-Hero, l’empresa PAL Robotics va desenvolupar en col·laboració amb Accerion els robots mòbils TIAGo Conveyor i TIAGo Delivery per al seu ús en hospitals com a assistents del personal sanitari per al repartiment de safates de menjar als pacients o d’altres materials com a resposta a la pandèmia de la COVID-19, dins d’un projecte que la companyia robòtica va dur endavant amb el suport d’Eurecat.

Desenvolupats en només dos mesos, els robots TIAGo Delivery i TIAGo Conveyor es van testejar a l’Hospital Municipal de Badalona i a l’Hospital Clínic com a part dels esforços per fer front a la COVID-19, a fi d’ajudar al personal sanitari a poder centrar-se en tasques essencials, millorar l’eficiència i reduir la necessitat d’interaccions socials en tasques rutinàries.