El Taller de Turisme del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística (LAB-IIT), organitzat pel centre tecnològic Eurecat amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, ha mostrat a empreses i organitzacions turístiques de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre diverses eines per aplicar tecnologies com el Big Data i la intel·ligència artificial per a la predicció de la demanda, la segmentació de públics i l’anàlisi de la mobilitat turística.
En concret, el taller ha introduït solucions tecnològiques per abordar els reptes que suposa per a les empreses i els gestors turístics treballar amb fonts de dades diverses i disperses, prendre decisions en entorns canviants i respondre a necessitats d’informació de manera àgil.
A més de destacar la necessitat que el sector actualitzi i mantingui el seu compromís amb la gestió de les dades turístiques, des del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona es destaca el fet que aquest és un camp en què la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre han estat pioners. El seu director, Octavi Bono, assenyala que “som referent i hem servit de model a altres marques turístiques del país. Comptem amb un model eficient i reconegut que ha estat capaç de nodrir-se d’una base de dades pròpies molt àmplia, gràcies a la implicació i la confiança del sector amb qui venim treballant des de fa més de dues dècades en la gestió de la informació turística”.
L’aplicació de tecnologies com el Big Data i la intel·ligència artificial “està a l’abast de les empreses i destinacions de totes les mides, que poden aprofitar el potencial de les dades massives amb eines escalables, i des d’Eurecat som aliats dels agents turístics amb solucions innovadores i la transferència de coneixement d’eines que els facilitin optimitzar la presa de decisions”, indica la directora del Departament de Consultoria tecnològica d’Eurecat, Laura Arribas.
“Pel seu caràcter transversal, els professionals i gestors turístics han de gestionar una gran quantitat d’informació procedent de fonts molt diverses. Per aquest motiu, és essencial que les empreses i les administracions públiques comptin amb les eines i el coneixement tecnològic que els permetin convertir aquesta informació en decisions útils per incrementar la seva competitivitat o millorar l’eficiència en la gestió pública”, assenyala el responsable de la línia de Mercats i Sistemes d’Informació de Consultoria tecnològica d’Eurecat, Mohammed Mazroua.
Entre les eines presentades, destaca el sistema d’informació turística Tourism Data System (TDS) desenvolupat per Eurecat, una plataforma modular que integra dades clau com l’ocupació, els preus i les valoracions en línia d’allotjaments turístics, i que dona suport a empreses i organitzacions per a la gestió turística en diverses destinacions de Catalunya.
La plataforma TDS de recollida de dades implementada juntament amb els agents turístics permet, mitjançant un sistema d’enquesta en línia, gestionar i analitzar l’evolució de l’activitat dels allotjaments i comparar-la amb les estadístiques globals de la destinació, la tipologia d’allotjament i la d’altres marques turístiques.
El taller de turisme LAB-IIT “Anàlisi i gestió de dades turístiques. Pautes per a la visualització i creació de quadres de comandament” s’ha impartit en dues sessions que han tingut lloc aquesta setmana, avui a la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Vila-seca per part del responsable de la línia de Mercats i Sistemes d’Informació de Consultoria tecnològica d’Eurecat, Mohammed Mazroua, i el passat dimarts es va celebrar la primera sessió al Campus Terres de l’Ebre de la URV a Tortosa a càrrec del consultor del departament de Consultoria tecnològica d’Eurecat Jordi Carbonell. El director del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Octavi Bono, i el cap de secció a les Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Albert Folch, han realitzat la benvinguda a les sessions de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, respectivament.
En el transcurs d’aquesta formació pràctica, s’ha mostrat als participants com convertir dades en coneixement útil a partir d’eines accessibles com Excel i plataformes de Business Intelligence com Power BI o Google Data Studio.