El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) ha presentat aquesta setmana a la fira Advanced Factories una tecnologia capdavantera d’impressió 3D que permet la realització de models anatòmics personalitzats de silicona per al sector biomèdic i l’àmbit sanitari, a partir de monocomponents o biocomponents.

Segons explica el director de la Unitat d’Advanced Manufacturing Systems de Eurecat, Raffaele Caminati, “aquest nou sistema permet fabricar amb silicona qualsevol part del cos on es vagi a intervenir mitjançant una cirurgia, de manera que es pot fer un assaig previ de l’operació”, donat que “és un material que aporta unes propietats mecàniques i de textura molt semblants”.

La silicona “és un material compatible amb el cos humà i ja s’està utilitzant per obtenir peces mitjançant moldeig per a usos biomèdics o sanitaris”, de forma que “la impressora 3D desenvolupada per Eurecat obre les portes a produccions de pròtesis personalitzades”, assenyala Caminati.

La tecnologia “s’inscriu en l’anomenada indústria 4.0 i permet el control de la producció i de la qualitat, així com el visionat de les peces durant la producció. Tot això, permet la fabricació de sèries petites i personalitzades, de manera sostenible i eficient”, destaca la directora de Tecnologia i Transferència d’Eurecat, Myriam García-Berro.

De fet, detalla García-Berro, la màquina dissenyada per Eurecat “es pot programar directament des de l’oficina i permet controlar l’estatus dels sensors i de la màquina, directament des de l’ordinador a la xarxa”.