El centre tecnològic Eurecat potencia des de la Xarxa Cervera ARQA el desenvolupament d’aplicacions quàntiques per a la innovació i el desenvolupament sostenible de l’ecosistema tecnològic i empresarial, amb la finalitat d’abordar amb aquestes tecnologies emergents reptes industrials d’alta complexitat per a la computació tradicional.

La Xarxa Cervera ARQA de tecnologies de computació quàntica aplicades a la innovació i el desenvolupament de les empreses està constituïda com a Xarxa d’Excel·lència Cervera i coordinada per CTIC Centro Tecnológico.

La computació quàntica “podrà ajudar-nos a processar grans quantitats de dades de manera més eficient, resolent problemes complexos que avui dia requereixen massa temps o recursos. Els propers anys, aquesta tecnologia podria millorar la nostra capacitat d’anàlisi i optimitzar la presa de decisions, fent els nostres processos més ràpids i precisos”, indica l’investigador principal de la Línia de Recerca de Computació Quàntica d’Eurecat, Adán Garriga, que aquesta setmana ha participat a l’European Quantum Technologies Conference celebrada a Lisboa.

A partir de les necessitats reals del mercat, la Xarxa ARQA desenvolupa tres demostradors que permetran a les empreses visualitzar com la computació quàntica pot oferir solucions reals i transferibles a curt termini.

Concretament, aquestes eines permetran demostrar com la computació quàntica millora l’eficiència i la competitivitat en la classificació d’imatges satel·litàries, l’optimització energètica i la detecció de fraus amb imatges generades de manera artificial.

A la Xarxa ARQA, Eurecat s’encarrega de la coordinació dels desenvolupaments a la línia tecnològica de quàntica pura per la seva experiència en els dos últims anys en el desenvolupament d’algorismes d’aprenentatge automàtic quàntic i la seva implementació en computadors quàntics, com IBM i D-Wave entre altres.

Aquesta línia desenvoluparà una llibreria d’algorismes quàntics per resoldre reptes de classificació, optimització i intel·ligència artificial generativa per a la indústria, i provarà l’eficàcia dels algorismes en ordinadors quàntics.

A més, Eurecat lidera la investigació en criptografia postquàntica per protegir informació davant d’atacs amb ordinadors quàntics i estudia els protocols de distribució de claus quàntiques i la seva integració en xarxes segures.

Així mateix, és el centre tecnològic encarregat de coordinar el demostrador d’anàlisi i classificació d’imatges satel·litàries del projecte mitjançant l’aplicació d’algorismes quàntics que permetran millorar-ne el processament.

Al projecte, Eurecat hi participa amb les seves unitats tecnològiques de Computació Quàntica, Tecnologies Audiovisuals, Intel·ligència Artificial Aplicada, Robòtica i Automatització, Salut Digital, IT&OT Security i Big Data & Data Science.

La computació quàntica, tecnologies emergents per a l’empresa

La Xarxa ARQA es projecta com el principal mecanisme a Espanya de transferència de la computació quàntica, una de les tecnologies emergents amb més potencial d’impacte a l’empresa i la societat a mitjà-llarg termini.

Per això, posa en valor la investigació de la computació quàntica com a eina que pot resoldre reptes més enllà de la computació tradicional, així com desenvolupa casos d’ús per demostrar tant a l’empresa com a la societat el potencial d’aquesta tecnologia emergent.

Com a objectiu general, la xarxa plantejarà un Roadmap Tecnològic per resoldre problemes pràctics d’alta complexitat als quals s’enfronta el teixit industrial espanyol i internacional relacionats amb el seu model productiu mitjançant l’anàlisi de la viabilitat i l’eficiència de l’aplicació de tècniques de computació quàntica.

A més, desenvoluparà activitats de formació especialitzada, treballarà en l’atracció de talent en aquest àmbit i participarà en xarxes i col·laboracions internacionals centrades en la computació quàntica.

La Xarxa Cervera ARQA és l’aliança de centres tecnològics per a la innovació en aplicacions de computació quàntica que donin resposta a les necessitats de les empreses i està formada per CTIC Centro Tecnológico, coordinador de la xarxa, Eurecat i ITG. Es tracta d’un projecte de la convocatòria Cervera Centres Tecnològics d’Excel·lència 2023, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats – CDTI i per la Unió Europea a través dels fons NextGeneration del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.