El centre tecnològic Eurecat està present a la Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú, on dona a conèixer projectes d’R+D+i per impulsar la digitalització dels sectors agrícola i ramader, amb l’objectiu de contribuir a la capacitat de les empreses de prendre decisions més informades i incrementar la seva competitivitat.

Eurecat presenta projectes “que mostren una important hibridació de tecnologies digitals i industrials que van des de la robòtica i la intel·ligència artificial fins a la Internet de les Coses (IoT) i l’electrònica flexible, entre d’altres, i que són una oportunitat d’innovació per a les empreses de diversos sectors per fer front als seus reptes”, afirma el responsable de Negoci del Sector Alimentari d’Eurecat, Ignasi Papell.

En aquesta línia, Eurecat mostra a la Fira de Novembre, que se celebra fins al 15 de novembre en format virtual degut a la situació sociosanitària causada per la COVID-19, el projecte europeu Grape, finançat per la Comissió Europea dins del projecte Echord ++, en el marc del qual s’ha desenvolupat un robot autònom, equipat amb un manipulador mòbil destinat a distribuir dispensadors de feromones per al biocontrol de plagues d’insectes a les vinyes de forma automàtica. Aquesta plataforma també fa possible el control de l’estat de salut del cultiu, mitjançant diversos sensors per recollir imatges i altres dades de la planta, com el color de les fulles i del raïm o l’índex de vegetació.

Eurecat participa també en el projecte agROBOfood, una xarxa europea de Digital Innovatoin Hubs orientada a impulsar i accelerar l’adopció efectiva de tecnologies robòtiques i d’intel·ligència artificial en el sector agroalimentari, en la qual assajarà l’ús de robots per a la supervisió de vinyes per tal d’augmentar la seva productivitat i sostenibilitat. A més d’aquesta xarxa, agROBOfood impulsa també la innovació tecnològica dins les pimes del sector amb el finançament de projectes d’alt valor tecnològic a través de les convocatòries (OpenCalls) del projecte.

També hi presenta VitiGEOSS, coordinat per Eurecat i finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea, que integrarà l’analítica de dades satel·litals i les dades de sensors instal·lats en el camp i en la maquinària per desplegar nous serveis de prescripció agronòmica, optimització de recursos i càlcul d’indicadors per a la millora en la gestió d’explotacions vitivinícoles, facilitant la gestió del reg, la fertilització, el control de plagues i la sostenibilitat.

Tecnologia per millorar la productivitat dels conreus

Eurecat presenta IoECrops com a exemple d’aplicació de la Internet de les Coses i la interoperabilitat per a la millora productiva en explotacions de cultius extensius. En concret, els socis del projecte IoECrops han desenvolupat nous sensors d’alta precisió per a densitat de sembra, sensors de detecció i posicionament de bales de palla, sensors per al monitoratge de cultius i un sistema de control de fertirrigació, els quals es connecten a internet i, gràcies a la interoperabilitat màquina a màquina entre maquinària agrícola, servidors al núvol, programadors de reg i sensors, s’ha aconseguit desenvolupar nous serveis de monitoratge, recomanació i automatització per millorar la gestió agrícola.

El projecte forma part de la Comunitat RIS3CAT de Tecnologies de la Producció Agroalimentària (COTPA), finançada pel programa operatiu Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

D’altra banda, Eurecat ha participat en el projecte APPERVITI, que ha desenvolupat una app per a l’agilització de la gestió del personal de camp vitivinícola, centrada en el procés d’identificació dels treballadors que desenvolupen la seva activitat al camp, assegurant el màxim rigor i millorant la gestió. Aquest projecte ha comptat amb el suport del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme pel suport a les Agrupacions Empresarials Innovadores, amb la participació del clúster INNOVI i les empreses RawData, ADECCO i Juvé & Camps.

Etiquetes intel·ligents

El centre tecnològic mostra una ampolla de vi, de la qual és possible verificar alguns dels seus paràmetres sense obrir-la, gràcies als sensors que porta incorporats a l’etiqueta i que ha desenvolupat amb el celler Ramon Roqueta i Germark, mitjançant electrònica flexible.

Això és possible perquè l’ampolla porta una etiqueta intel·ligent amb electrònica flexible, sense bateries, que conté sensors de temperatura i òptics que permeten el monitoratge de la qualitat del producte amb l’ampolla tancada, mitjançant tecnologia Near Field Communication (NFC), que fa possible una alimentació i comunicació sense fils a una aplicació mòbil.

El projecte compta amb el finançament del programa públic Retos de Colaboración del Ministeri de Ciència i Innovació.