El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) lidera una xarxa d’entitats públiques i privades relacionades amb la sanitat i les noves tecnologies, amb l’objectiu de promoure i accelerar l’adopció de solucions pioneres de robòtica aplicables en l’àmbit de la salut, en el marc del projecte europeu DIH-HERO.

DIH-HERO, de l’anglès ‘Digital Innovation Hub Healthcare in Robotics’, ha creat una plataforma que durant els propers quatre anys facilitarà la transferència de coneixement i l’anàlisi de les necessitats del sector, demostrant la utilitat de la tecnologia en entorns reals per afavorir la implementació d’innovacions tecnològiques per donar resposta a mancances en l’atenció sanitària.

El projecte, liderat per la Universitat de Twente, Països Baixos, aborda aplicacions sanitàries com diagnòstic, tractament, assistència i prevenció, així com serveis associats de formació, manteniment i logística, entre d’altres.

Eurecat coordina un dels hubs format per organitzacions de pacients, hospitals, clíniques i els propis serveis públics de salut -com la Fundació TicSalut Social, el Servei Madrileny de Salut (SERMAS), la Fundació Institut Guttmann, l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer de l’Hospital Clínic o el Centre Hospitalier Universitaire de Liège, de Bèlgica-, per universitats i instituts de recerca -com l’Institut de robòtica per a la Dependència, el grup de recerca de robòtica i visió per computador de la Universitat de Girona o la Universitat Politècnica de Catalunya- i empreses de robòtica, com la pime PAL Robotics.

D’acord amb el director de la Unitat d’eHealth d’Eurecat, Felip Miralles, “el projecte permetrà establir sinergies, evitant duplicitats en l’àmbit europeu, i farà més competitiva la indústria de la salut i el benestar, que és un sector estratègic a Europa”.

El projecte compta amb 16 hubs europeus, liderats per centres de referència en robòtica aplicada en salut, que s’encarreguen de fer efectiva la transferència tecnològica i els serveis desenvolupats, així com d’ampliar la xarxa de contactes i d’aportar solucions a qüestions socials, ètiques, legals o d’estandardització, entre altres, que sorgeixin durant el procés.

El consorci del projecte, que està finançat pel programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea, està format per 17 socis d’11 països i convida a la participació d’empreses de robòtica, hospitals i centres que estiguin interessats a col·laborar, ja sigui oferint serveis o com a validadors en entorns reals amb usuaris que puguin beneficiar-se d’aquestes innovadores tecnologies.

A més dels serveis oferts, com accés a infraestructures on desenvolupar i provar noves tecnologies o serveis de formació i d’assessorament empresarial i legal, DIH-HERO destinarà 8 milions d’euros a subvencions per a petites i mitjanes empreses que aportin solucions de robòtica aplicables en el sector de la salut.

Aquest projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en virtut del conveni de subvenció número 825003.