El centre tecnològic Eurecat participa en el projecte europeu Athena, que elaborarà un conjunt d’eines per analitzar i combatre la desinformació i la informació falsa a Internet, considerades el risc global més greu per als propers dos anys segons el Fòrum Econòmic Mundial.

El projecte Athena (An exposition on THe forEign informatioN mAnipulation and interference) s’emmarca en la resposta estratègica de la Unió Europea davant l’increment de les amenaces de la manipulació de la informació i la ingerència estrangera, com en el recent augment dels ciberatacs i les campanyes de desinformació en diversos països.

Com explica el director de la Unitat d’IT&OT Security del centre tecnològic Eurecat, Juan Caubet, el projecte “analitzarà 30 casos d’amenaces, així com les tàctiques, tècniques i procediments utilitzats pels seus autors, per avaluar el seu impacte social i desenvolupar mesures per contrarestar-les”.

“Athena no és només una resposta a les amenaces actuals, sinó un pas proactiu cap a un futur digital més segur per a Europa”, assegura el coordinador del projecte i director de Trilateral Research, David Wright.

El consorci també realitzarà una anàlisi jurídica i normativa sobre com aborden les amenaces de la manipulació de la informació i la ingerència estrangera vuit països europeus, per identificar àrees de millora d’aquestes polítiques, i desenvoluparà un qüestionari públic perquè la ciutadania pugui identificar aquest tipus d’amenaces.

La desinformació a l’Informe de Riscos Globals 2024 del Fòrum Econòmic Mundial

L’Informe de Riscos Globals 2024, que explora i identifica els riscos als que la societat i l’economia mundial s’enfronten a curt i mitjà termini, assenyala la desinformació i la informació falsa com el risc global més greu previst per als propers dos anys.

L’estudi, que elabora cada any el Fòrum Econòmic Mundial i que recull l’opinió de diversos experts del món acadèmic, empresarial, governamental i de la societat civil, alerta que aquesta desinformació s’utilitzarà per incrementar les divisions socials i polítiques, i que existeix un risc d’erosió de drets humans en l’intent d’algunes autoritats repressives per acabar amb la proliferació d’informació falsa.

Segons l’informe, les noves tecnologies i els models d’intel·ligència artificial a gran escala han afavorit un increment de la informació falsa a Internet o del que s’anomenen continguts sintètics, des de la clonació de veus fins a la falsificació de pàgines web.

Els fenòmens meteorològics extrems i la polarització de la societat són el segon i tercer majors riscos identificats a curt termini, seguits de la ciber inseguretat i el cibercrim en quart lloc.

El consorci del projecte europeu Athena

El consorci Athena compta amb un pressupost de 3 milions d’euros i està finançat pel programa Horizon Europe de la Unió Europea.

Els socis del projecte són universitats, centres de recerca i organismes d’onze països europeus: Trilateral Research, coordinador del projecte, Eurecat, la Fundació Maldita.es, la Fundació per la Recerca i la Tecnologia- Hellas (FORTH), la Universitat de Xipre, l’Acadèmia de Policia Bavaresa, els Instituts de Recerca de Suècia (RISE), la Universitat de Ciències Aplicades Laurea, Storyzy, Trinity College Dublin, l’Organització Europea per a la Seguretat, EU-Disinfo i University College Dublin.