El centre tecnològic Eurecat participa en la fira europea LOPEC, l’esdeveniment de referència en electrònica impresa que se celebra aquesta setmana a Munic, on presenta el prototip d’un dispositiu imprès, flexible i lleuger per a la producció d’hidrogen verd, pensat per reduir l’impacte i el cost de les cel·les electrolítiques que s’utilitzen habitualment en aquest procés.

El projecte, anomenat eLEAF, ha estat desenvolupat “utilitzant molt menys material i a través de mètodes de preparació més sostenibles i a gran escala”, detalla la cap de Línia a la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat, Claudia Delgado.

En concret, segons assenyala, l’equip d’investigadors d’Eurecat ha convertit “en elements impresos de capa fina components sòlids d’una cel·la electrolítica, com els col·lectors de càrrega, que habitualment són plaques metàl·liques; les capes de difusió de gas, que acostumen a ser teixits de carboni, i les membranes, consistents generalment en un full polimèric”.

Mitjançant tecnologia impresa, “s’han obtingut elements amb la mateixa funcionalitat que les peces convencionals, disminuint dràsticament l’impacte i el cost en comparació als mètodes habituals de preparació d’aquestes cel·les electrolítiques”, explica la promotora tecnològica de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat, Cristina Casellas.

Plastrònica per a l’interior de vehicles més intel·ligents

Eurecat mostra també a la fira LOPEC una peça funcional de plastrònica desenvolupada amb l’empresa Industrias Alegre, dissenyada per a l’interior d’un vehicle capdavanter, on s’han integrat mitjançant electrònica impresa diversos sensors tàctils i elements lumínics “respectant l’exigent estètica del sector de l’automòbil”, afirma el director de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat, Paul Lacharmoise.

Aquesta tecnologia “aposta fortament per la reducció del pes dels elements electrònics i per la reducció i abaratiment dels processos d’assemblatge industrials, donant pas a la nova revolució dels plàstics intel·ligents, i en la línia de la tendència del vehicle elèctric, autònom i connectat, on l’interior es conceptualitza com a experiència de viatge per als passatgers”, afegeix el director de la Unitat de Materials Plàstics d’Eurecat, Enric Fontdecaba.

Amb la seva presència en aquest projecte, Industrias Alegre busca noves maneres d’afegir valor al sector de l’automoció. “Sempre hem compartit desafiaments amb els nostres clients”, diu la seva directora comercial, Mónica Alegre, i ara, “amb la nostra entrada a l’àmbit de la plastrònica, busquem noves solucions per a l’automòbil del futur; però volem fer-ho amb la millor companyia. Volem generar sinergies amb empreses expertes en disseny electrònic i convertir-nos en integradors d’aquestes solucions aprofitant la nostra expertise en les diferents tecnologies d’injecció de plàstic”.