El centre tecnològic Eurecat i la Universitat de les Illes Balears han signat un conveni de col·laboració per fer possible que el grup de recerca en Nutrigenòmica de la UIB i l’àrea de Biotecnologia d’Eurecat puguin posar en marxa iniciatives conjuntes de recerca en fures (Mustela putorius furo) i àmbits relacionats, centrades principalment en malalties respiratòries i víriques.

L’objectiu d’aquesta col·laboració és que tant els investigadors de la UIB i d’Eurecat com altres grups de recerca i empreses d’arreu del món puguin dur a terme una investigació científica d’alt valor amb fures que podria contribuir a accelerar l’obtenció de vacunes i fàrmacs, per combatre virus que causen patologies respiratòries infeccioses, com ara el coronavirus SARS-CoV-2, responsable de la malaltia COVID-19.

El grup de Nutrigenòmica de la UIB coordinarà els estudis

Els estudis seran coordinats pel grup de recerca en Nutrigenòmica de la UIB i en serà l’investigador principal el doctor Andreu Palou, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular. El grup de Nutrigenòmica de la UIB ha desenvolupat i experimentat un xip d’ADN de la fura per a estudis de transcriptòmica, que permet estudiar mecanismes bioquímics relacionats amb la infecció per diversos tipus de virus, com ara l’efectivitat de possibles vacunes per a patologies respiratòries infeccioses o la resposta a fàrmacs.

Aquest fet és d’especial rellevància, ja que diverses estructures respiratòries de les fures són molt semblants a les dels humans, i això fa que siguin un dels millors models animals per estudiar diverses patologies respiratòries humanes, incloent, previsiblement, la causada pel SARS-CoV-2. La llicència d’aquesta tecnologia ha estat transferida per la UIB a Agilent Technologies, Inc. (Califòrnia, EUA), líder en equips, serveis científics i tecnològics, i ja està disponible perquè la utilitzin els grups de recerca que arreu del món estan centrats a produir vacunes contra virus animals i humans, incloent-hi el coronavirus SARS-CoV-2, responsable de la COVID-19.

Tecnologies òmiques de la mà de l’àrea de Biotecnologia d’Eurecat

Per la seva banda, l’àrea de Biotecnologia d’Eurecat, dirigida pel doctor Antoni Caimari, presenta una gran experiència en la cerca de biomarcadors de salut, de diagnòstic i de pronòstic mitjançant la utilització d’un ampli ventall de ciències òmiques i l’anàlisi i la integració de les dades obtingudes mitjançant aquestes tècniques (biologia de sistemes), per tal d’esbrinar els mecanismes bioquímics involucrats en l’acció d’un fàrmac o vacuna. En aquest sentit, l’àrea compta amb el Centre de Ciències Òmiques (una unitat mixta amb la Universitat Rovira i Virgili), que disposa de la tecnologia més avançada en metabolòmica, proteòmica, transcriptòmica i genòmica. El COS forma part també de la Infraestructura Cientificotècnica Singular (ICTS) OmicsTech (www.omicstech.es), especialitzada en aplicació de metodologies òmiques.

La utilització d’aquestes tecnologies pot ser de gran vàlua per conèixer amb precisió les rutes metabòliques que es veuen alterades a l’organisme per infeccions víriques que provoquen malalties respiratòries, com el SARS-CoV-2, com també entendre de forma precisa la resposta de l’organisme a un fàrmac o a una potencial vacuna enfront d’aquest virus o de virus semblants.