El centre tecnològic Eurecat forma part del consorci ICE, que ha estat seleccionat pel Consell de Govern de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT de les sigles en anglès) per impulsar la competitivitat de les indústries culturals i creatives europees mitjançant la societat EIT Culture & Creativity.

Coordinat pel Fraunhofer i format per 50 organitzacions d’arreu d’Europa, el consorci ICE s’ha imposat amb èxit a altres quatre candidats en el procés de selecció amb una proposta dissenyada per posar en valor el valor latent dels sectors i de les indústries culturals i creatives per convertir-se en un agent de canvi per a la transformació verda, digital i social d’Europa.

Eurecat, que ha comptat amb el suport de l’ICEC i ACCIO, ha liderat un ecosistema de 30 organitzacions espanyoles, franceses i portugueses on hi ha representades empreses, centres tecnològics, universitats i administracions públiques. I la voluntat és fer créixer aquesta comunitat en el futur, incorporant empreses culturals, agents tecnològics i administracions interessades en la innovació pel teixit cultural i creatiu.

Dins l‘EIT Culture & Creativity, Eurecat desplegarà la seva activitat per al sud-oest d’Europa des de Barcelona, integrat dins d’una una xarxa de sis Co-Location Centers, on funcionarà com un hub per a tots els agents rellevants a les indústries i sectors de creativitat i cultura. En aquest sentit, “es preocuparà especialment de com les indústries culturals i creatives poden ser un motor de competitivitat per a altres sectors en clau d’innovació cross-sectorial, a més d’afavorir la seva adaptació al canvi climàtic“, subratlla la directora de la Unitat de Propostes i Coordinació de Projectes Europeus d’Eurecat, Patricia Castillo.

L’èxit d’aquesta iniciativa suposa una fita important per Eurecat ja que referma el seu lideratge en la innovació tecnològica i multidisciplinar aplicada a un sector tan important per Catalunya com és el sector creatiu i cultural. Disposar d’una de les sis seus d’aquesta Comunitat a Barcelona contribuirà positivament al desenvolupament d’aquest sector empresarial i tindrà un impacte també positiu en la sostenibilitat del nostre territori.

L‘EIT Culture & Creativity

L‘EIT Culture & Creativity serà una societat sense ànim de lucre finançada amb fons públics que invertirà per impulsar la competitivitat dels sectors i indústries culturals i creatives europees i reforçar el seu paper com a motors de prosperitat per a Europa.

En aquest sentit, el consorci té la missió d’establir la novena Comunitat de Coneixement i Innovació, que iniciarà el 2024 el seu primer període d’operacions de set anys amb el suport de l’Institut Europeu de Tecnologia, i una possible ampliació a un segon període, abans d‘esdevenir autosostenible. El 2023 serà la fase de llançament, on l’EIT aportarà 6 milions d’euros de finançament perquè s’estableixi la col·laboració.

Amb el lema “Creat a Europa”, el consorci guanyador reuneix universitats, institucions de recerca, empreses, inversors i associacions rellevants per a tots els subsectors culturals i creatius.

“La diversitat és la porta d’entrada a la innovació. Estem orgullosos d’haver construït un consorci que és divers en molts aspectes, però especialment un que fa honor a la naturalesa del CCSI europeu: el nostre és un sector format per nombroses pimes i actors molt petits”, afirma Bernd Fesel, CEO interí i portaveu del consorci guanyador.

Les indústries culturals i creatives representen el 5,5 per cent del PIB total de la Unió Europea i el 6,2 per cent de la força de treball europea, on el 80 per cent dels 2,9 milions d’empreses del sector són petites i microempreses. “Aquesta serà una Comunitat d’Innovació i Coneixement oberta: oberta a emprenedors, artistes, autònoms, innovadors socials, agents culturals. La innovació i el canvi són possibles quan tots els actors -grans i petits- es troben en espais de col·laboració”, afirma Bernd Fesel.

La seu central de l‘EIT Culture & Creativity s’ubicarà a Renània del Nord-Westfàlia i tindrà sis oficines, anomenades Co-Location Centers, a Àmsterdam, Barcelona, ​​Bolonya, Hèlsinki, Kosice i Viena. Aquests centres faran possible aquesta vocació oberta implicant i canalitzant les necessitats i les expectatives dels ecosistemes locals i regionals i oferiran serveis rellevants de les Comunitats d’Innovació i Coneixement adequats a cada ecosistema i grups d’interès, per exemple, estudiants, startups, inversors de capital de risc i administracions.

Les indústries culturals i creatives són un motor d’innovació per a tota la societat, tal com va quedar especialment palès en la crisi de la Covid-19 i constitueixen un dels motors clau del creixement econòmic i la creació d’ocupació a tot Europa, on Comunitat d’Innovació i Coneixement serà clau per donar suport a la recuperació d’Europa.

Sobre l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT)

L’EIT és l’ecosistema d’innovació més gran d’Europa que reuneix prop de 3.000 socis de les principals organitzacions empresarials, de recerca i d’educació d’Europa en més de 60 centres d’innovació. L’EIT és un organisme de la UE i una part integral d’Horizon Europe, el programa marc de la UE per a la Recerca i la Innovació. A través d’associacions paneuropees dinàmiques, anomenades Comunitats d’Innovació i Coneixement i Innovació (KICs), la Comunitat EIT ofereix una àmplia gamma d’activitats d’innovació i emprenedoria, reforçant la capacitat d’Europa d’innovar i d’impulsar solucions als reptes globals urgents alhora que fomenta el talent emprenedor per crear un creixement sostenible i i llocs de treball qualificats a Europa.

Sobre les Comunitats d’Innovació i Coneixement

Les Comunitats d’Innovació i Coneixement són grans projectes en xarxa, que requereixen molt més temps i complexitat per a la seva preparació que els projectes habituals de la UE. Poden reunir fins a 200 o més institucions associades en un consorci. Tenen forma jurídica pròpia i estan dissenyats per a una cooperació a llarg termini de set a quinze anys.

Des de l‘any 2010, s’han establert un total de vuit Comunitats d’Innovació i Coneixement amb més de 2.900 organitzacions europees associades en 200 hubs d’Europa. Van donar suport a més de 3.800 empreses, van portar 1.400 nous productes i serveis al mercat i van generar 13.000 llocs de treball nous. Les inversions recaptades per les empreses associades de les Comunitats d’Innovació i Coneixement van ascendir a 3.900 milions d’euros i 3.800 graduats van completar amb èxit un programa universitari de l’EIT. L’any 2026 està prevista una convocatòria de propostes per a una altra comunitat sobre aigua, oceans i sector marítim.

PEU DE FOTO: A la imatge hi apareix Patricia Castillo, d’Eurecat (primera per l’esquerra), acompanyada dels representants del consorci guanyador, a Budapest, seu de l’EIT.

Més informació a: https://eit.europa.eu/