El centre tecnològic Eurecat Manresa participa a la fira ExpoBages, on anticipa a partir d’avui solucions adreçades a les empreses per donar resposta al repte de la digitalització i de la transició cap a la indústria 4.0, la qual “comporta una transformació dels processos productius, dels productes i dels models de negoci i permet fer sistemes de producció més eficients, flexibles i sostenibles, a més de facilitar la personalització i potenciar la sostenibilitat”, com assenyala el gerent territorial d’Eurecat Manresa, Juanjo Martin.

“La indústria 4.0 engloba diverses tecnologies com la Internet de les Coses, la Intel·ligència Artificial, el Big Data, el núvol, la realitat augmentada, la robòtica, la impressió 3D o la ciberseguretat que convergeixen i és transversal, de forma que afecta tots els sectors”, afegeix Martin.

El centre tecnològic presenta a la fira els fulls de ruta que ofereix a les empreses per recolzar-les en la gestió del canvi digital, a partir del diagnòstic de les tecnologies disponibles i les tendències del sector, fins a la definició d’una estratègia digital amb la planificació d’iniciatives concretes i la implementació de solucions en un entorn de mercat operatiu.

En el marc de la fira i de les jornades per a professionals que tenen lloc a l’espai TecnoB@ages fins al proper diumenge, l’expert en Indústria 4.0 d’Eurecat, Jordi Palmiola, ha ofert una ponència sobre els reptes i les tendències tecnològiques per a la indústria en els propers anys. “El repte de la indústria actual és la doble transició cap a la digitalització i la sostenibilitat i, per això, és fonamental que hi hagi un ecosistema innovador, perquè no és un camí que les empreses puguin recórrer soles”, ha destacat Jordi Palmiola.

Projectes innovadors

L’impuls d’una transformació econòmica de la comarca del Bages centrada en la transició digital del sector salut i social que el faci més competitiu, sostenible i resilient és un dels objectius del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social), en el que participa Eurecat i que es presenta a la fira.

El projecte se centra en millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones que pateixen alguna patologia crònica i també dependència, des d’una perspectiva integrada en salut i la dimensió social, tenint en compte tot l’ecosistema entorn el pacient, des dels cuidadors, el personal assistencial en salut i en l’àmbit social, les serveis al pacient i, per descomptat, el pacient. Tots amb el seu rol de participació i d’empoderament, en un sistema global envers el pacient, que també vol suposar un pol de generació d’oportunitats innovadores i de desenvolupament econòmic al territori.

En paraules del gerent d’Eurecat a Manresa, aquesta iniciativa “és un exemple de la ferma aposta d’Eurecat per aportar el valor afegit de la tecnologia a les diferents iniciatives portades a terme als territoris de Catalunya, en aquest cas al Bages”. Per al seu desenvolupament, s’està treballant “en equip, colze amb colze, amb entitats de referència en salut i social del Bages, i els agents del coneixement de la Catalunya Central, tots coordinats per l’Ajuntament de Manresa, amb la finalitat de reforçar l’especialització intel·ligent de la comarca en l’àmbit salut i social”.

Entre els projectes que es presenten en l’àmbit de la sostenibilitat, hi ha IMPETUS, que proposa la gestió dinàmica de la informació per a la implementació d’accions resilients al canvi climàtic de les regions europees.

Pel que fa a la transició cap a l’economia circular per donar resposta als reptes de la societat, es presenten dues solucions per al sector de l’automoció, com una bateria d’altes prestacions d’ió-liti que permet un segon ús i una reciclabilitat dels materials molt més fàcil implementada en el projecte MARBEL, i el projecte Salema, que proposa utilitzar restes i ferralla com a font alternativa de primeres matèries crítiques, així com la seva substitució per elements d’aliatge d’alumini per a vehicles elèctrics.

A ExpoBages es podrà conèixer també el projecte Sea4value, coordinat per Eurecat, que implementa tecnologies per a la recuperació de minerals i metalls de la salmorra resultant de la dessalinització d’aigua de mar, amb l’objectiu de convertir les plantes dessalinitzadores en la tercera font de matèries primeres valuoses a la Unió Europea.