El Castell de Montjuïc acull l’exposició “La línia de costa de Barcelona”, organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i produïda per ALS i el centre tecnològic Eurecat, que a través d’una experiència interactiva explica l’evolució del litoral barceloní a partir de la relació dels humans amb el mar.

L’equip especialitzat en cultura i museografia del departament de Consultoria d’Eurecat s’ha encarregat de la idea original, dels continguts i de la coordinació tècnica del projecte, que es podrà visitar fins al 13 de juny de 2021.

La mostra, situada a les sales 18 i 19 del Castell de Montjuïc i comissariada per l’historiador i geògraf Santiago Riera, es divideix en quatre àmbits al llarg dels quals el visitant viatja a espais temporals diferents i descobreix on es trobava la línia de costa en cada període històric i com els habitants de la zona interactuaven amb el mar.

“La línia de costa de Barcelona” és una exposició amb un alt component experiencial, que utilitza diferents llenguatges, tecnologies i formats visuals, sonors, audiovisuals i lluminosos per explicar i escenificar el contingut. Està pensada per ser experimentada amb tecnologia touchless, mitjançant un sistema d’interactivitat situat al terra present al llarg de tot el recorregut, de manera que el visitant activa els diversos continguts sense entrar en contacte amb cap dels elements de la mostra, respectant així la normativa establerta en contra de la COVID-19.

En cada parada del recorregut, la relació entre els humans i el mar es visualitza mitjançant una línia de llum que representa la línia de costa. La posició del visitant respecte aquesta línia indica la relació que els habitants d’aquell període tenien amb el mar. En un primer moment la línia era un límit; amb el temps es va convertir en una porta oberta al món, fins a l’actualitat on la costa està feta a mida dels interessos humans.

El primer àmbit introdueix el concepte de línia de costa a partir d’un text dinàmic que discorre en panells de text lluminosos acompanyats d’un joc de llums, sincronitzat amb un paisatge sonor que recorda al mar.

Tot seguit, el visitant avança cap al següent àmbit per descobrir com la geografia de la plana de Barcelona i, en especial la zona de la costa, ha evolucionat al llarg dels anys. S’explica a través d’una narració i d’una projecció que va dibuixant sobre la plana de Barcelona l’evolució de la línia de costa.

A la segona sala, el visitant s’endinsa a la línia de la costa com a porta d’entrada i sortida. Una cortina separa l’espai en dos per representar aquesta permeabilitat entre la terra i el mar. Una combinació de pantalles és l’encarregada d’explicar com evoluciona la costa en una ciutat on la rellevància del port té un impacte directe en el desenvolupament de la ciutat.

A la part final del recorregut, mitjançant un seguit de fotografies presentades sobre una estructura que recorda els espigons, es mostra la transformació més recent del litoral, motivada pels interessos i les necessitats dels humans envers la costa. Es presenta tal com es coneix en l’actualitat, amb exemples d’emplaçaments com la Platja de la Barceloneta, el recinte del Fòrum, el Port Olímpic, el Port de Barcelona o l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona – el Prat, entre d’altres.

A partir d’un recorregut històric per la transformació de la línia de costa de Barcelona, la mostra deixa espai per a la reflexió davant d’una nova etapa que s’obre marcada per l’escalfament global i els reptes que genera en l’àmbit de la sostenibilitat.