La fabricació digital i connectada per produir de forma més eficient nous productes, la Intel·ligència Artificial i la hiperautomatització, l’economia circular i la nutrició personalitzada són algunes de les grans tendències tecnològiques que marcaran l’any 2021, segons el centre tecnològic Eurecat, especialitzat en la transferència tecnològica en les àrees digital, industrial, biotecnològica i la sostenibilitat.

La situació actual marcada per la Covid-19 “ha evidenciat la importància de la recerca i la innovació per superar nous reptes i necessitats i ens demana sintonitzar amb la visió d’una Europa molt més verda, digitalitzada i resilient”, amb la finalitat de capacitar el teixit productiu per respondre ràpidament als reptes futurs, tant sanitaris, socials i mediambientals com tecnològics que ens sorgiran”, segons posa en relleu el director científic d’Eurecat, Daniel Casellas.

En concret, a l’àrea industrial el 2021 es preveu una acceleració cap a les factories digitals i connectades, per produir de forma més eficient nous productes. En aquest sentit, “l’anàlisi predictiu de dades històriques de la cadena de producció revela patrons d’un valor incalculable per a l’empresa i el repte és aconseguir que amb la Intel·ligència Artificial es desenvolupin processos de manufactura complexes que processin dades en temps real i permetin utilitzar materials avançats per produir productes d’alt valor afegit”, assenyala Casellas.

Per “seguir evolucionant i prendre decisions instantàniament sense ser esclau de la connectivitat, una altra tendència clara és la Intel·ligència Artificial embeguda en les pròpies tecnologies constituents dels processos industrials”, apunta.

En aquest respecte, el director científic de Tecnologies Industrials d’Eurecat, Ricard Jiménez, subratlla que “el disseny orientat a la manufactura no és una disciplina nova però encara ha d’imbricar molt més en el dia a dia de les enginyeries”. Les dades de planta han de retroalimentar les aplicacions de disseny i viceversa, a fi de poder accedir a un nou univers de possibilitats. Segons Jiménez, aquestes oportunitats “es multiplicaran amb l’ús de la virtualització de les plantes de producció (digital twins de tots els processos) i el desplegament massiu de la simulació”.

Durant 2021 “la Intel·ligència Artificial serà clau i impulsarà la hiperautomatització de processos de tota mena”, continua la directora científica de l’Àrea Digital d’Eurecat, Maria Eugenia Fuenmayor. En la seva opinió, com a conseqüència de la pandèmia “serà fonamental per ajudar les empreses a identificar, interpretar i adaptar-se als nous patrons de conducta de les persones”. Arran de la Covid-19, també “serà important tota la tecnologia associada a donar suport al treball i a les operacions de tot tipus a distància”, afegeix.

Aquest 2021, “l’economia circular serà la clau en la recuperació econòmica, en la transformació del model econòmic i per potenciar la qualitat ambiental i la mitigació del canvi climàtic”, continua el director de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat, Miquel Rovira. Des del punt de vista empresarial, amb la circularitat es pot allargar la vida útil dels productes i recursos amb tres grans eixos d’actuació que són l’eco-disseny; els models d’ús òptim potenciant la utilització compartida, la reparació i el manteniment intel·ligent i la recuperació de valor al final de vida amb la reutilització i el reciclatge, entre d’altres. En aquest àmbit, Eurecat seguirà treballant en els vectors ambientals més rellevants, com són els residus, l’aigua, l’aire, els sòls, l’energia i el seu emmagatzematge. Seran també eixos de treball la determinació de l’impacte ambiental i el desenvolupament d’indicadors de circularitat, així com l’adaptació al canvi climàtic, especialment en zones costeres.

En l’àrea biotecnològica, “se seguiran veient avanços cap a una nutrició més personalitzada i saludable, orientats a la creació d’aliments i de begudes funcionals, específics i saludables per a grups de consumidors, en base a característiques genètiques i metabòliques i a l’estil de vida, entre altres factors”, subratlla el director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Francesc Puiggròs. En el present escenari marcat per la lluita contra la Covid-19, afirma, “es preveu un increment de la innovació tecnològica en l’àmbit de la nutrició personalitzada com a estratègia per lluitar contra les patologies infeccioses, juntament amb metodologies per detectar biomarcadors de pronòstic”, de manera que es desenvoluparan estratègies nutricionals adaptades a cada perfil segons la seva predisposició a la gravetat.