Experts en Ciberseguretat del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) adverteixen de la facilitat amb que es practiquen atacs informàtics i del valor lucratiu que genera per a les persones que els perpetuen, que en la majoria de casos no necessiten desenvolupar noves eines ni que aquestes siguin sofisticades, així com de la necessitat de combatre la ciberdelinqüència sumant Intel·ligència Artificial i equips humans especialitzats.

Per donar resposta a aquesta amenaça, l’equip de Ciberseguretat d’Eurecat està investigant solucions que incorporen l’ús d’Intel·ligència Artificial com a cobertura aplicable en els pitjors supòsits. No obstant, adverteixen que la defensa davant d’atacs informàtics segueix requerint, a banda de l’ús d’ordinadors i d’algoritmes intel·ligents per a la identificació d’arxius i de comportaments sospitosos, la intervenció humana.

“La Intel·ligència Artificial és molt necessària per defensar-se dels ciberatacs, però no és suficient”, assegura el director de la Unitat d’IT Security d’Eurecat, Juan Caubet. En la seva opinió, “per obtenir bons resultats és imprescindible la participació d’un especialista que distingeixi nous tipus d’amenaces, d’eines i d’atacs”.

Durant l’edició de la Black Hat USA 2017, un elevat nombre de líders i professionals de la ciberseguretat es van reunir a Las Vegas per discutir sobre les amenaces i tecnologies emergents. Durant aquesta reunió, el 62 per cent dels assistents assegurava que les amenaces i atacs utilitzarien tècniques de Intel·ligència Artificial pels aconseguir els seus objectius.