El Centre de Congressos del TecnoCampus ha acollit la jornada d’innovació “Transició digital i sostenible de la cadena de valor tèxtil i moda a Catalunya”, amb l’assistència d’uns 150 representants d’empreses, associacions sectorials i administracions. En les diverses intervencions, es va posar de manifest la voluntat de la cadena de valor del tèxtil i moda de veure en el repte de la sostenibilitat oportunitats de creixement i de creació de nous negocis de la mà de la innovació. En aquest sentit, el sector aposta per una equació orientada a aprofitar els desafiaments que comporten la sostenibilitat i la digitalització per ser més competitius, créixer i reindustrialitzar l’activitat a Catalunya.

Bona mostra d’aquesta capacitat innovadora van ser els projectes presentats als premis Reimagine Textile, que organitzen conjuntament l’Ajuntament de Mataró, el centre tecnològic Eurecat i el TecnoCampus. Aquest programa posa a disposició́ de persones emprenedores, startups i empreses del sector un espai d’incubació i FabLAB (laboratori de fabricació i prototipatge tèxtil) per a la generació de noves empreses. Les guanyadores d’ahir van ser Sustein (premis Innovació plus i Sostenibilitat i econòmica circular); Ubra (premi Tèxtil funcional) i Rrent (premi Model de negoci digital). Totes elles gaudiran d’una estada bonificada a la incubadora, a banda de la dotació econòmica del premi. Tanmateix, el jurat dels premis va voler reconèixer una menció especial per a la start-up Infinite Athletic.

Previ a la jornada, en el marc d’ACTE, es va dur a terme una sessió de treball on els referents de les persones emprenedores actuals de la política industrial de les principals ciutats catalanes de tradició tèxtil -Mataró, Sabadell, Igualada, Terrassa i Manresa-, conjuntament amb les presidències dels gremis, clústers i centres tecnològics especialitzats en la cadena de valor del tèxtil i moda, van compartir experiències territorials de desenvolupament econòmic del sector i van identificar conjuntament reptes de present i de futur, per enfortir la competitivitat empresarial en un moment conjuntural en el que s’experimenta una tornada de la producció de kilòmetre zero.

La jornada celebrada ahir va comptar amb el patrocini d’empreses de la cadena de valor tèxtil i moda. Concretament, de la firma de moda Bobo Choses com a patrocinador SYLVER; el fabricant de teixit tècnic SportWearFabrics i la marca de moda Colibrí com a patrocinadors BRONZE. I, finalment, EPSON, empresa amb solucions per a la digitalització del sector tèxtil, també copatrocinador BRONZE.

En la conferència central de la jornada, Emili Rousaud, CEO de Factor Energia, va aconsellar  a l’empresariat que inverteixin en instal·lacions que els permetin abastir-se d’energia, ja que va vaticinar que els preus alts del gas i de l’electricitat es mantindran. “Com a país, tenim una posició privilegiada per proveir-nos i exportar energia eòlica i solar”, va apuntar.

Jaume Ferrús, vicepresident d’Eurecat; Francesc Casas, president d’Asegema; Sergi Morales,  regidor d’Ocupació i Empresa, Economia Social, Emprenedoria, Indústria i Polígons Industrials; i David Bote, alcalde de Mataró, van apuntar en les seves intervencions que el paper de la col·laboració publicoprivada és contribuir a la innovació del tèxtil i moda amb molt arrelament i amb possibilitats de continuar creixent. En la taula rodona que van protagonitzar les empreses Finsa, Hilaturas Arnau, Texia i Bobo Choses, hi va haver coincidència a assenyalar la sostenibilitat com una oportunitat de futur.