“La indústria 4.0 requereix dosis de talent i d’innovació tecnològica”

/, Blog/“La indústria 4.0 requereix dosis de talent i d’innovació tecnològica”

“La indústria 4.0 requereix dosis de talent i d’innovació tecnològica”

La indústria 4.0 és considerada el canvi tecnològic més important de les darreres dècades, amb un potencial molt gran per obrir les portes a la reindustrialització. Es tracta d’una gran oportunitat per aconseguir retenir i ampliar la competitivitat industrial a Europa.

Joan Guasch és Director de Programes Públics per a la innovació  d’Eurecat i Director de l’Industry 4.0 Congresss, el congrés que té lloc durant la fira Advanced Factories que se celebra aquests dies a Barcelona.

En aquesta entrevista ens explica els reptes i el potencial d’aquest nou paradigma de fabricació:

– Quines són les principals característiques de la Indústria 4.0?

A grans trets el concepte d’indústria 4.0 el fem servir per definir el nou paradigma industrial que es basa en la utilització i aprofitament de noves tecnologies en la indústria.

Innovacions vinculades a conceptes digitals com la Internet de les Coses, el Big Data, el Cloud Computing, la fabricació digital i la ciberseguretat conviuen amb tecnologies que tenen com a finalitat fer la indústria productiva més eficient, a partir de la fabricació avançada, la robòtica, l’automatització, el reciclatge i els materials avançats.

Alhora, es generen nous models de gestió, que abasten la producció sota demanda, els models de negoci i la personalització. Es tracta d’una gran oportunitat per aconseguir retenir i ampliar la competitivitat industrial a Europa.

– Quins avenços tecnològics es donaran en el sector industrial global per millorar el seu futur?

S’incrementarà el nombre de robots i de tecnologies de fabricació additiva a les plantes industrials. A més, es generaran nous negocis relacionats amb la utilització intel·ligent de la informació recollida en les fàbriques. En definitiva, l’aplicació de la intel·ligència artificial en entorns industrials.

Això suposarà l’increment en el nombre d’automatismes i de sensors de tot tipus a les fàbriques. La gestió de tota aquesta informació serà clau per a la competitivitat de l’empresa.

– La millora de l’eficiència serà un dels puntals de la nova indústria?

Les indústries implementaran sistemes de cogeneració energètica, energies renovables i elements que, a més, contribuiran a tenir una indústria més eficient energèticament i respectuosa amb el medi ambient.

– Pel que estem veient a l’Advanced Factories, la realitat virtual també està molt present en la Indústria 4.0. Quin és el seu potencial?

No només serà una eina de disseny i assistència al desenvolupament del producte, sinó també en la gestió diària de la producció, el suport al treballador, la predicció i el manteniment preventiu de les instal·lacions.

– Què diries a aquelles persones que encara es mostren reticents amb l’anomenada Quarta Revolució Industrial?

De la mateixa manera que és gairebé inconcebible deixar d’utilitzar el telèfon mòbil en la nostra vida diària, en poc temps podrem veure que serà impensable que una planta industrial no aprofiti sistemes de tipus autòmats, la Internet de les Coses o el Big Data.

De totes maneres, sóc optimista respecte a la seva implantació, atès que la indústria sempre ha sabut adaptar-se a les innovacions tecnològiques que s’han anat succeint al llarg del temps.

En aquest sentit, cap a on s’encamina el teixit industrial a Espanya a curt/mitjà termini?

Potser perquè fa temps que convisc entre indústries de diversos sectors, mides i orígens, m’atreveixo a dir que sóc optimista. La capacitat de la indústria nacional per hibridar tecnologies, adaptar-se als canvis i posar-se al servei dels seus clients està demostrada des de fa anys.

La flexibilitat, la fiabilitat, la reconfiguració, l’eficiència i l’autonomia són ara requisits bàsics per al desenvolupament de noves tecnologies industrials.

Les indústries avançades han d’estar preparades per a aquesta producció i per als canvis continus i ràpids que es produeixen.

Si en alguna cosa penso que s’ha de realitzar un canvi més profund és en l’àmbit de la gestió humana. La indústria 4.0 requereix dosis de talent i d’innovació tecnològica. l’aprenentatge al llarg de la vida professional requereix d’un canvi de model. I també n’hem parlat al llarg dels tres dies de congrés.

By | 2017-04-05T13:56:01+00:00 abril 5th, 2017|Advanced Manufacturing Systems, Blog|0 Comentaris

Deixeu un comentari

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!