Si volem fer de Catalunya un país veritablement innovador, necessitem que el nostre teixit industrial assumeixi la innovació tecnològica com una estratègia clau, donat que és fonamental perquè les empreses puguin activar noves dinàmiques que les facin més competitives, generadores d’ocupació de qualitat i creadores de riquesa.
A Catalunya, aquest teixit industrial està integrat majoritàriament per empreses de molt petites dimensions, que s’enfronten a dificultats molt rellevants a l’hora d’innovar. Per aquest motiu, a Eurecat dediquem una atenció especial a les mitjanes i petites empreses, que conformen el gruix de la nostra economia.
Des d’aquest angle, volem que totes les empreses innovin i ens tinguin com a partner de referència, per a què les pimes siguin més potents i guanyin dimensió, un factor important per competir internacionalment, i per a què les companyies més grans siguin igualment més diferencials i segueixin creixent de manera sana.
A fi de potenciar aquesta dinàmica i d’accelerar els processos d’innovació tecnològica, posem a disposició del teixit industrial i empresarial, equips experts i multidisciplinaris per incidir en la millora de la competitivitat, a través de palanques com la digitalització i la sostenibilitat. A més, aportem a l’ecosistema empresarial plans de transformació tecnològica, eines de vigilància de noves tecnologies i organitzem sessions formatives a mida de les seves necessitats per transferir coneixements tècnics i noves capacitats.
En paral·lel, hem posat en marxa recursos com l’Inspira Lab, del que teniu tots els detalls en aquest newsletter, on us expliquem també iniciatives d’Eurecat enfocades a la transformació digital i ecològica de les pimes turístiques i a l’assaig de noves tecnologies digitals per a la descarbonització dels edificis. També us apropem informació sobre el funcionament de l’entrenador personal Carpe Diem, dotat amb intel·ligència artificial per ajudar a envellir millor; de la ratificació de l’acord amb CaixaBank i Telefónica, per transformar Espanya en un hub de mobilitat elèctrica i sostenible, i del potencial que sumem la URV, l’ICIQ i Eurecat per liderar la innovació en el camp de la descarbonització.
Altres notícies que hem recopilat parlen de la propera edició de l’AI & Big Data Congress, que enguany celebra el seu desè aniversari; de l’impuls d’una nova plataforma intel·ligent i col·laborativa per optimitzar la gestió del trànsit a Europa, i d’un simulador innovador per aprendre a fer puncions guiades per ecografia, que hem desenvolupat amb Vall d’Hebron i Medical Simulator.
A l’entrevista, la cap de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics, Montse Vilaseca, ens parla dels avenços tecnològics i de projectes de futur en el seu camp, i a la secció “Per Reflexionar” la promotora tecnològica d’Impressió Funcional i Sistemes Integrats, Cristina Casellas, ens apropa les innovacions que obre l’electrònica impresa a la indústria gràfica.
Us convidem a descobrir i a compartir la selecció de temes que us hem preparat aquest setembre, que anticipa un trimestre ple d’oportunitats per a seguir avançant en l’esfera de la innovació tecnològica, les idees i el talent.
Daniel Altimiras
President d’Eurecat