El Mobile World Congress (MWC) esdevindrà l’aparador mundial de les novetats globals en tecnologies al voltant dels dispositius mòbils i, per extensió, de les tecnologies digitals més avançades, del 3 al 6 de març, a Barcelona, on “la intel·ligència artificial continuarà aixecant les màximes expectatives, degut a l’absoluta transversalitat de les aplicacions basades en aquesta tecnologia i, sobretot, a la constant i ràpida evolució que està experimentant”.

Així ho anticipa el director científic de l’Àrea de Tecnologies Digitals del centre tecnològic Eurecat, Joan Mas, per a qui “un cop superat, i d’alguna manera assimilat, l’impacte de la IA Generativa i la revolució deguda als models de llenguatge i models de difusió, ara ens encaminem cap al que s’anomena IA Agentiva, és a dir, aquelles aplicacions basades en agents autònoms amb una major capacitat de prendre decisions basades en experiències passades, però també en l’anàlisi del context, resultant en eines amb una major autonomia”.

La IA Agentiva serà, per tant, “motiu d’atenció destacada en diverses sessions del MWC i algunes empreses presentaran stacks tecnològics per desenvolupar aquest tipus d’intel·ligència artificial integrada als dispositius”, anticipa Joan Mas.

La transversalitat de la intel·ligència artificial es visualitzarà en el congrés en aplicacions on la intel·ligència artificial s’integra amb altres tecnologies. La integració de la robòtica amb la IA i altres tecnologies emergents és cada vegada més palesa i el Mobile World Congress presentarà els avanços en aquesta àrea amb aplicacions per a l’optimització i l’automatització de processos amb una major personalització.

Vehicles connectats i mobilitat intel·ligent

Un altre exemple de transversalitat de la intel·ligència artificial és la seva utilització en el context dels vehicles connectats i la mobilitat intel·ligent. Aquest àmbit té molts vessants, des de la millora de la connectivitat degut a l’expansió de les xarxes 5G i la promesa d’una connectivitat encara molt més eficient amb el futur desplegament del 6G (actualment encara en fase de recerca i desenvolupament), fins al disseny d’interfícies amb el conductor, més usables i, per tant, més segures.

Avenços en la computació a l’extrem (edge computing) continuaran essent un aspecte central del Mobile World Congress, doncs aquesta modalitat tecnològica permet que les empreses controlin millor les seves operacions i, molt rellevant, la seguretat de les dades. Lligat amb l’expansió de la multiconnectivitat dels dispositius i de la Internet de les Coses (IoT), la computació a l’extrem permet l’escalabilitat i flexibilitat de les xarxes, una menor dependència del núvol i facilita aplicacions en temps real.

Darreres novetats en dispositius mòbils i la sostenibilitat de la IA

D’acord amb el director científic de Tecnologies Digitals d’Eurecat, “el Mobile World Congress continuarà presentant les darreres novetats relatives a les tecnologies dels dispositius mòbils, com millores en pantalles flexibles, electròniques més eficients energèticament, integració de nous i millors dispositius (càmeres, sensors biomètrics), bateries i sistemes de càrrega i altres”.

En paral·lel, el Mobile World Congress “també abordarà la sostenibilitat de la intel·ligència artificial, una qüestió cada vegada més rellevant a mesura que l’ús de la IA s’estén a nivell planetari”, remarca Joan Mas, que dirigeix també el Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI).

En aquest sentit, apunta, “la preocupació per aconseguir una intel·ligència artificial més sostenible i amb menor impacte ambiental es veurà reflectida en aspectes com l’èmfasi de dispositius amb menor consum energètic, centres de dades més eficients i iniciatives d’economia circular per a la reutilització de components i la gestió responsable dels residus electrònics”.