El centre tecnològic Eurecat presenta a la fira Rail Live noves solucions de mobilitat intel·ligent que integren en temps real informació sobre ferrocarrils, serveis de transport públic, viatges compartits i crowdsourcing en sistemes tecnològics, per comparar i escollir entre diferents opcions i fomentar el transport públic, connectat i compartit.

Les eines i plataformes que es mostren a fira Rail Live, que té lloc a Màlaga, s’inscriuen en el projecte europeu Ride2Rail i faciliten als usuaris poder escollir entre múltiples opcions i serveis de mitjans de transport en funció de criteris com l’impacte ambiental, el temps de viatge, la comoditat o el preu, per comptar amb una experiència de viatge més positiva, sostenible, inclusiva i accessible.

Les aplicacions de mobilitat intel·ligent desenvolupades “s’integraran als serveis de transport col·lectius, connectant i reforçant les ofertes de mobilitat, especialment en àrees rurals, per promoure l’accés a ferrocarrils, autobusos i altres serveis públics, gràcies a les funcions de planificació, reserva i pagament de viatges multimodals”, explica la responsable de Desenvolupament de Negoci Ferroviari i Logística d’Eurecat, Laia Garriga.

La mobilitat és un dels factors que més influeixen en el camí cap a la descarbonització i, per aquest motiu, “és imprescindible replantejar-la cap a un model més sostenible i desenvolupar solucions que ens portin a una completa revolució del transport”, indica Laia Garriga.

En paraules de la responsable de Desenvolupament de Negoci Ferroviari i Logística d’Eurecat, “apostar per la multi-modalitat, integrant transport públic, transport privat, i transport compartit amb una oferta única door-to-door, és un repte majúscul que totes les administracions hauran d’afrontar tard o d’hora”.

En el marc del projecte s’integren conjunts de dades públiques, privades i socials, amb plataformes de transport existents com Travel Companion i RAIL, de forma que  compartir viatges esdevingui un tipus de transport complementari que ampliï la xarxa de transport públic i les xarxes ferroviàries a Europa.

Les eines i solucions implementades, que permeten millorar la presa de decisions i caminar cap a una integració real dels diferents modes de transport, s’han provat en serveis i aplicacions a Helsinki i Atenes i les properes proves pilot del projecte tindran lloc a les ciutats europees de Pàdua i Brno.

El projecte Ride2Rail, coordinat per l’Associació Internacional de Transport Públic (UITP de les seves sigles en anglès) i que compta amb la participació de la Unitat de Data Science & Big Data Analytics d’Eurecat, està finançat per la iniciativa conjunta Shift2Rail (S2R), en el marc del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea.