El centre tecnològic Eurecat participa en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social), que té per objectiu, d’una banda, millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, fent-les agents actius de la seva pròpia salut i, d’altra banda, impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, que el faci més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.

La finalitat és la creació d’un ecosistema dinàmic en salut digital al Bages que, amb la col·laboració de diverses entitats del territori, i a través de la recerca i la implementació de solucions digitals integrals i innovadores, generi un nou model d’atenció en salut i social més eficient i de qualitat a la comarca, i que sigui exportable a altres territoris en format d’agenda compartida.

Amb aquesta finalitat, el projecte aborda set operacions o línies d’actuació centrades en la creació d’eines tecnològiques i de nous models d’assistència que beneficiïn les persones dependents i amb malalties cròniques i les seves famílies, així com el personal sanitari i social que els atén i tot l’ecosistema que es genera al seu voltant.

En aquesta línia, Eurecat té la missió de “desplegar i validar un model i una solució d’atenció integrada, basats en medicina personalitzada i de precisió, per millorar l’atenció continuada i la qualitat de vida dels pacients, especialment gent gran amb condicions cròniques; desenvolupar tecnologia i estratègies d’hàbits saludables i nutrició personalitzada, i la posada en pràctica d’eines de vigilància tecnològica per a la innovació aplicada a l’ecosistema”, explica el director de Digital Health d’Eurecat, Felip Miralles.

En paraules del gerent d’Eurecat a Manresa, Juanjo Martín, “aquest projecte és fruit de l’aposta d’Eurecat pels diferents territoris de Catalunya, en aquest cas al Bages. S’ha treballat colze amb colze amb entitats del coneixement de la Catalunya Central, fundacions i amb l’Ajuntament de Manresa i ve a reforçar l’especialització intel·ligent de la comarca en l’àmbit salut i social”.

En aquest projecte hi participen les unitats tecnològiques de Digital Health, Nutrició i Salut i Consultoria del centre tecnològic “que de forma coordinada aporten un valor tecnològic de gran valor i únic al projecte”, afegeix.

7 entitats al capdavant del PECT Bages

El projecte ha estat impulsat per un partenariat de set entitats sòcies, que rebran finançament per executar accions concretes, més quatre entitats col·laboradores que donen suport a la proposta. Juntament amb Eurecat, les entitats sòcies són l’Ajuntament de Manresa, que lidera el projecte, Sant Andreu Salut, Althaia, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages i la Fundació AMPANS. Hi col·laboren el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d’Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.

En principi, les accions del projecte, algunes ja en execució des del 2019, han d’estar enllestides a la fi del 2022.

Un pressupost de 2,7 MEUR

El PECT BAGESS compta amb un pressupost total de 2.762.752 euros i una subvenció de 1.381.376 euros. El projecte ha obtingut la cinquena millor puntuació, d’un total de 19 projectes aprovats, i ha estat presentat per part de la Generalitat en diversos fòrums europeus com a exemple d’agenda compartida entre diverses administracions i ens del territori pel que fa a solucions innovadores i competitives aplicades a un àmbit concret, en aquest cas l’atenció sociosanitària.