El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) ha desenvolupat una plataforma de suport remot, anomenada eKauri, que utilitza la informació enviada per petits sensors ambientals per establir patrons de comportament, a partir de l’activitat quotidiana de persones grans o dependents, amb la finalitat d’oferir noves eines de suport a la presa de decisió del cuidador.

Es tracta d’una solució senzilla “l’aplicació de la qual, en l’entorn residencial, permetrà personalitzar la cura i ajudarà a millorar l’eficiència dels cuidadors i a donar la major autonomia possible al resident”, explica el director d’eHealth d’Eurecat, Felip Miralles, en ocasió de la seva participació en les Jornades Interdisciplinars de Residències de Gent Gran, que han tingut lloc a Barcelona.

eKauri, que combina la sensòrica, l’analítica de dades i el treball amb patrons de comportament, “permet aprendre del dia a dia dels usuaris amb la finalitat de detectar canvis en les seves rutines o situacions de risc”, el que la converteix en una “eina idònia per afavorir una major independència i una personalització de la cura d’aquelles persones que es troben en centres residencials”, afegeix Miralles.

“Una de les claus d’eKauri és que el sistema permet incrementar l’autonomia dels usuaris durant més temps, la seva qualitat de vida, tant per seguir vivint més temps a casa com per fer més còmoda la vida en una residència”, afegeix el responsable d’ekauri i expert en desenvolupament de productes digitals d’Eurecat, Enrique de la Vega, de l’equip de Valorització del centre tecnològic.

Segons indica, el sistema “analitza les dades i genera automàticament avisos personalitzats, de manera que els cuidadors poden saber en temps real la situació de cada usuari, el que també ajuda a millorar la gestió de recursos i serveis dels responsables de la cura”.

A més de fer possible que els pacients estiguin segurs les 24 hores, eKauri ofereix control de riscos, mitjançant la detecció automàtica d’incidències i avís als cuidadors. Es pot consultar l’estat en què es troba cada persona en tot moment a través del mòbil o de l’ordinador i és també un instrument eficaç com a ajuda al diagnòstic i seguiment de determinades malalties, com demències, Alzheimer, depressions o insuficiències renals, cardíaques, entre d’altres.