BLAUCAT EURECAT

Estat actual i pla d’acció del carboni blau a Catalunya.

BlauCat analitza l’estat del carboni blau als ecosistemes costaners de Catalunya per avaluar-ne el potencial com a embornals de CO₂ i dissenyar estratègies de conservació i restauració, creant una base de dades específica sobre el carboni blau a Catalunya.

Aquests ecosistemes, que inclouen aiguamolls i praderies de fanerògames marines, són fonamentals per al segrest de carboni i la mitigació del canvi climàtic, la protecció costanera i la biodiversitat marina.

BlauCat quantifica les reserves de carboni blau, identifica amenaces i estableix eines de monitoratge que permetin una gestió basada en l’evidència científica. A més, se senten les bases per a la seva inclusió en mecanismes de compensació de carboni i polítiques ambientals a Catalunya.

Mitjançant cartografiat, campanyes experimentals, anàlisi de pressions ambientals i propostes de restauració, el projecte genera coneixement clau per protegir aquests hàbitats. Els resultats contribuiran a la lluita contra el canvi climàtic, a la resiliència de les zones costaneres i a la sostenibilitat dels ecosistemes marins i terrestres.

Eurecat coordina el projecte a través de la Unitat de Solucions Climàtiques i Serveis Ecosistèmics (CLIMSES), en col·laboració amb el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i el Centre de Recerca Ecològica i d’Aplicacions Forestals (CREAF).

LOGO BLAUCAT EURECAT

Dades generals

Projecte

BlauCat – Estat actual i pla d’acció del carboni blau a Catalunya

Referència del projecte

ARD352/24/000001

Programa i convocatòria

El Fons Climàtic de la Generalitat és un fons públic que es nodreix amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. El gestiona el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.

ODS relacionats

El projecte contribueix a la protecció i millora de la qualitat de les aigües costaneres mitjançant la restauració d’ecosistemes que actuen com a filtres naturals, ajudant a reduir la contaminació i promovent un equilibri ecològic sostenible.

La iniciativa redueix la vulnerabilitat costanera davant del canvi climàtic, promovent solucions basades en la natura per protegir infraestructures i assentaments humans, minimitzant així els riscos associats a l’erosió i les inundacions.

El projecte fomenta la mitigació del canvi climàtic a través de la conservació i restauració d’ecosistemes que actuen com a embornals de carboni, afavorint la retenció de CO₂ en els sediments marins i contribuint a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

La protecció i restauració de praderies de fanerògames marines és un element central del projecte, ja que aquests ecosistemes són fonamentals per a la biodiversitat marina i per a la captació i emmagatzematge de carboni blau.

L’acció inclou la conservació d’aiguamolls, hàbitats essencials per a moltes espècies i per al manteniment dels cicles biogeoquímics, assegurant la seva funció ecològica com a reserves de carboni i àrees de biodiversitat crítica.