Project Description

Eina software de monitoratge i sistema de suport a les decisions DSS (Decision Support System) per a la gestió energètica i del procés durant tota la cadena de producció del vi i del cava, des de la recol·lecció fins a l’embotellament i l’emmagatzematge.

El projecte Bodegues Intel·ligents 4.0 vol convertir-se en l’inici de l’estratègia per a l’evolució del sector cap a la indústria 4.0 a partir del desenvolupament d’habilitats digitals per a l’explotació de la informació referent als consums energètics i l’actuació sobre el procés de producció.

La solució Bodegues Intel·ligents 4.0 permet obtenir informació sobre l’estat energètic de les bodegues, des del seu consum energètic global fins a la seva funció energètica en el procés productiu i els indicadors energètics que es consideren rellevants d’impacte. D’aquesta manera, els responsables de les bodegues poden prendre decisions i adoptar estratègies de funcionament que impliquen una disminució en la seva factura energètica, obtenir un millor rendiment dels equips i implementar millores al seu sistema productiu.

L’eina també permet comparar el seu estat energètic amb altres empreses del sector de característiques similars, i disposa d’un sistema de benchmarking del sector.

El projecte, coordinat pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), està format per un consorci participat pel Clúster Vitivinícola de Cataluña, INNOVI, el centre tecnològic de vi VITEC, l’estudi d’enginyeria i consultoria ARCbcn i la unitat de Sostenibilitat d’Eurecat.

Eurecat ha aportat al projecte el seu coneixement relatiu al desenvolupament del sistema de software per a l’anàlisi de l’eficiència energètica del procés productiu del vi i el cava, així com també la definició de les millors tecnologies disponibles per al procés productiu en relació amb el consum d’energia i d’aigua, i per a la generació d’energia al sector vitivinícola.

Dades generals

Projecte

Bodegues Intel·ligents 4.0. Desenvolupament d’una eina de gestió energètica intel·ligent per a la indústria vitivinícola

Referència projecte

AEI-010500-2018-104

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a través del clúster d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI).