L’objectiu del projecte e-LEAF és desenvolupar, a partir d’una prova de concepte experimental patentada, piles de combustible per a ser utilitzades en vehicles propulsats per hidrogen.
Fent ús de tecnologies impreses, el projecte descriu una metodologia de fabricació nova i un disseny de conjunt d’elèctrodes de membrana (MEA) flexible com un dispositiu imprès prim amb una taxa de difusió millorada i amb una reducció de costos en comparació amb la configuració de cel·la convencional.
La disminució de les emissions dels vehicles des de 2008 ja ha reduït en milers el nombre de morts atribuïbles a la contaminació de l’aire i ha retornat bilions d’euros en beneficis per a la salut pública. No obstant això, només s’ha aconseguit un petit progrés en la reducció del seu impacte climàtic.
Entre les diferents solucions d’energia neta, les piles de combustible es consideren les solucions més eficients i són la base dels sistemes alimentats per hidrogen, destinats a satisfer el 24% de les necessitats energètiques europees per a 2050.
Les membranes d’intercanvi de protons (PEMFC) es posicionen com el candidat més prometedor per a aplicacions de transport, clau per a aconseguir els objectius de sobirania energètica, descarbonització i descentralització de l’UE.
Es tracta d’una tecnologia de fabricació amb una baixa temperatura de funcionament, densitat d’alta potència, capacitat d’arrencada ràpida i idoneïtat per al funcionament intermitent. És capaç de convertir electroquímicament l’energia química de diferents combustibles en electricitat, simplement triant catalitzadors en el seu MEA.
Eurecat és el coordinador del projecte e-LEAF a través de la seva Unitat d’Impressió Funcional i Sistemes Integrats, que s’ocupa del desenvolupament d’una nova tecnologia de preparació de components per a piles de combustible.
Dades generals
Projecte
e-LEAF – Conjunt d’elèctrodes de membrana de baix cost, lleuger i d’alta eficiència per a vehicles alimentats amb hidrogen
Referència del projecte
2021-PROD-00203
Programa i convocatòria
Projecte finançat a través de la convocatòria “Ajuts d’Indústria del Coneixement per a l’any 2021” de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya