El nou panot del segle XXI.
L’any 1906 l’Ajuntament de Barcelona va convocar un concurs que va guanyar Escofet per a homogeneïtzar els dissenys dels “panots” que han configurat de manera determinant la imatge del paviment de la ciutat de Barcelona.
Cent quinze anys després, a través de la Fundació BIT Habitat, llança un nou repte: “Repensar el panot del segle XXI” amb l’objectiu de fer-lo més sostenible, mantenint intacte el seu icònic disseny.
La proposta R3PANOT, un dels tres projectes finalistes presentat per Escofet i Promsa, empreses del Grup Ciment Molins, al costat d’Eurecat, es basa en dos tipus diferenciats de producte que segueixen les mateixes estratègies en la reducció de l’impacte ambiental: un panot per a les zones per als vianants, amb una secció més gruixuda que incrementa la seva reutilització, i una llamborda per a les zones de trànsit que assegura el drenatge de les aigües pluvials.
Tots dos models asseguren una baixa petjada de CO₂ gràcies a l’ús de ciment provinent d’escòries siderúrgiques amb un impacte 80% inferior al dels ciments convencionals, representant un canvi de paradigma de la petjada de carboni, així com la utilització d’àrids reciclats en una proporció superior al 30%.
R3PANOT realitzarà una prova pilot en el context de transformació d’eix verd del segon tram del carrer Almogàvers, entre Badajoz i Roc Boronat, consolidant així la Superilla del Poblenou, on es monitorarà el comportament d’aquests nous panots.
Eurecat participa en aquest repte aportant la seva visió sobre innovació i sostenibilitat a través de la Unitat d’Innovació de Producte i Simulació Multifísica, amb la participació de les Unitats de Residus, Energia i Impacte Ambiental (WEEI) i Materials Metàl·lics i Ceràmics.
Dades generals
Projecte
R3PANOT – El nou panot del segle XXI
Programa i convocatòria
Projecte guanyador del repte urbà “el nou panot del segle XXI” de l’Ajuntament de Barcelona amb la Fundació BIT Habitat
Web del projecte