SALEMA EURECAT

Desenvolupament d’una font alternativa de Matèries Primeres Crítiques (CRM, per les sigles en anglès) per a aliatges d’alumini per a vehicles elèctrics.

El projecte SALEMA, coordinat per Eurecat, proposa un model d’economia circular utilitzant restes com una font alternativa de CRM, així com la seva substitució per elements d’aliatge comunament disponibles. El projecte està abordant de manera coordinada i cooperativa els desafiaments principals en els diferents nivells de la cadena de valor:

  • Millora dels sistemes de classificació de ferralla per convertir-la en una matèria primera valuosa.
  • Demostrar la viabilitat de substituir CRMs en sistemes alternatius d’aliatges d’alumini.
  • Desenvolupament d’aliatges d’alumini reciclat amb millor rendiment mecànic.
  • Optimització dels processos de Fosa a Alta Pressió, Estampat i Extrusió de xapa de manera oportuna i rendible per assegurar l’adopció dels aliatges desenvolupades.

Eurecat participa en el projecte a través de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics, la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental (WEEI) i la Unitat de Consultoria.

El projecte desenvoluparà 4 pilots industrials amb l’objectiu de validar les noves aliatges d’IA desenvolupades amb 5 demostracions de peces d’automòbils en 5 casos d’estudi industrials, el que garanteix un ràpid desplegament industrial i la seva posada en marxa.

SALEMA compta amb la participació d’un consorci format per 15 socis de 6 països europeus, que treballa per demostrar que les mesures presentades són competitives, tècnicament viables i contribueixen a les estratègies d’economia circular i objectius de sostenibilitat.

SALEMA LOGO EURECAT

Dades generals

Projecte

SALEMA – Substitució de matèries primeres crítiques en aliatges d’alumini per vehicles elèctrics

Referència del projecte 

H2020-EU.3.5.3. – 101003785

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea dins la convocatòria SC5-10-2019-2020 – Raw materials innovation actions: exploration and Earth observation in support of sustainable mining

Web del projecte

www.salemaproject.eu