Sistema de gestió integral de la cadena de seguretat per millorar la seguretat física, el control d’accés i la ciberseguretat a les xarxes i les infraestructures implicades en la gestió de recursos de les utilities (infraestructures proveïdores de serveis).

Durant el projecte SECUTIL s’implementaran solucions criptogràfiques per garantir la seguretat i la privadesa de les dades personals durant tot el cicle de serveis i tecnologies, i d’aquesta manera es reduirà la finestra de risc dels sistemes d’informació de les infraestructures crítiques. A més a més, es dissenyaran i s’implementaran eines de simulació d’ajuda a la presa de decisions per part de l’equip de gestió de seguretat d’infraestructures crítiques i s’investigaran nous models de seguretat de sistemes i d’infraestructures.

Un dels aspectes més destacables del projecte és la investigació i el desenvolupament d’eines i solucions basades en tecnologies d’intel·ligència artificial amb l’objectiu de preveure, protegir, mitigar i defensar-se en vista del nou panorama de ciberatacs que apareixen actualment i els que arribaran en un futur pròxim.

Entre els resultats del projecte hi haurà algoritmes més avançats i intel·ligents i models d’arquitectura i ciberseguretat autònoma en sistemes ciberfísics, solucions essencials per protegir els nous models d’infraestructura i de serveis.

SECUTIL és un projecte de la Comunitat Utilities 4.0 de RIS3CAT coordinat per la Unitat Tecnològica d’IT Security d’Eurecat amb la participació de Naturgy, Retevisión, el Centre Tecnològic de l’Aigua, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Lleida i el Barcelona Supercomputing Center. L’objectiu de la Comunitat és transformar el sector de les utilities a partir de la identificació d’un conjunt d’eines i solucions que en permetin la digitalització cap al concepte d’utilities 4.0 i crear un teixit industrial mitjançant el desenvolupament i l’aplicació d’aquestes noves solucions.

Dades generals

Projecte

SECUTIL – Solucions de seguretat i ciberseguretat en utilities per a la protecció d’infraestructures crítiques.

Referència projecte

Projecte de R+D de la Comunitat RIS3CAT Utilities 4.0

COMRDI16-1-0060

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Accio