Project Description

simbiots 01
simbiots 02

El projecte SIMBIOTS facilita la introducció de la robòtica en nous processos i aplicacions industrials gràcies al desenvolupament de robots col·laboratius que permeten la interacció de robots i operadors sense barreres físiques. SIMBIOTS permet:

  • La implementació d’espais de treball segurs compartits entre robots i treballadors.
  • La millora en l’ergonomia dels treballadors.
  • La reducció del nombre de lesions i baixes derivades de l’activitat.
  • L’augment de la productivitat industrial a través de la fabricació sostenible.

SIMBIOTS és un projecte de la Comunitat d’Indústries del Futur (IdF) del RIS3CAT coordinat per l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), amb la participació de Zanini Parets, Pal-Robotics, Promaut i Eurecat. L’objectiu de la Comunitat és consolidar un pol innovador líder en fabricació eficient i sostenible a Catalunya, mitjançant el desplegament d’una xarxa de capacitats i plantes piloto que han de servir per a dinamitzar i consolidar la cadena de valor d’I+D+i i industrial.

Durant el projecte s’ha dissenyat i implementat prototips de robot industrial amb les característiques necessàries per a actuar de manera col·laborativa amb els treballadors a partir del desenvolupament d’un conjunt d’algorismes per a una interacció efectiva home-robot, reconeixement d’objectes i correcció de posició i trajectòria del robot en temps real. La solució també inclou un sistema de sensors integrats que permeten evitar oclusions en el sistema de visió, i mètodes per a permetre reconfiguracions i adaptacions de les accions del robot.

El prototip de robot col·laboratiu desenvolupat durant el projecte ha estat validat en una operació d’abrillantat en una cel·la de producció de càrrega i descàrrega, procés en el qual l’operador realitza una gran manipulació de peces.

La unitat de Robòtica i Automatització de Eurecat ha desenvolupat la tecnologia col·laborativa i els algorismes d’interacció efectiva home-robot per a augmentar la productivitat dels processos industrials, i millorar l’ergonomia dels diferents treballs. L’objectiu principal és permetre que el robot col·labori amb els humans, poder ajustar la posició de l’element terminal si hi ha una persona a prop i permetre que el company humà de treball ajusti la posició del braç del robot.

En els últims mesos, Eurecat ha estat realitzant diferents jornades d’integració al costat dels socis del projecte PAL Robotics i IRI, utilitzant emblemes proporcionats per ZANINI, per a preparar una demostració. L’objectiu principal d’una de les demostracions del projecte ha estat utilitzar el robot TIAGo per a netejar i manipular els emblemes d’un controlador d’eix mòbil.

Eurecat s’encarrega de coordinar totes les operacions necessàries utilitzant “BehaviorTrees” (una màquina d’estats jeraquizada basada en IA) i de generar trajectòries òptimes per a netejar els emblemes, recollir-los i col·locar-los en l’eix de l’eina. L’objectiu és doble, ja que hi ha dos donem:

  • Demo 1: Neteja d’emblemes
  • Demo 2: Transport d’emblemes

Recentment, l’equip del projecte ha estat fent proves per a netejar els emblemes seguint una trajectòria desitjada, i també s’ha integrat amb el moviment de l’eix, perquè el robot pugui netejar diferents files d’emblemes en els diferents costats.

Després de realitzar les proves en PAL Robotics, l’equip del projecte realitzarà les proves en ZANINI, el soci del projecte responsable de proporcionar el cas d’ús i els requisits.

simbiots logo

Dades generals

Projecte

SIMBIOTS – Sistemes de producció híbrids basats en la interacció entre operaris i robots.

Referència projecte

Projecte de R+D de la Comunitat RIS3CAT d’Indústries del Futur – COMRDI15-1-0008

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.