La companyia automobilística SEAT ha posat en marxa el programa de formació Indústria 4.0 Academy, en col·laboració amb el centre tecnològic Eurecat a través del servei de formació especialitzat per a professionals Eurecat Academy i l’Institut de Formació Contínua IL3 de la Universitat de Barcelona.

Es tracta d’un projecte pilot de formació en smart factory per a treballadors de la línia de producció, que té com a objectiu que els operaris adquireixin competències per afrontar els nous reptes tecnològics que es trobaran en els seus llocs de treball en el futur, mitjançant la seva transformació i capacitació digital. A més, al superar amb èxit aquesta formació, obtenen un certificat d’extensió universitària que els permet ampliar el seu currículum.

Vuitanta treballadors han participat en el pilot del programa, que consta de cinc mòduls: Digital Factories, Manufacturing Technologies, Electric Mobility, Industrial Organization i Soft Skills. Després d’haver conclòs el primer dels mòduls, al maig, els alumnes es troben actualment cursant el segon d’ells, que conclourà a finals de juliol.

Cadascuna de les cinc grans àrees d’aquest curs es desenvolupa durant tres mesos, en els quals els alumnes dediquen de mitjana vuit hores a la setmana. La formació es realitza fora del seu horari laboral i, per compatibilitzar treball i estudis, es basa en un format 90% en línia. Els treballadors que participen es van presentar de manera voluntària i van ser seleccionats dels 300 aspirants que en les primeres tres hores van mostrar interès en la iniciativa. El criteri de selecció es va basar únicament en la motivació per aquesta formació i l’interès en l’aprenentatge continu.

“Actualment vivim i treballem en un entorn en constant canvi, i és imprescindible adquirir nous coneixements i habilitats per afrontar aquests reptes”, assenyala Laura Carnicero, responsable de Formació a SEAT. “A SEAT fa anys que treballem per preparar els nostres treballadors per al futur. Aquest projecte impacta en la capacitació de les persones que treballen en el procés productiu, que està canviant fortament, i encara ho farà més”.

Eurecat Academy, formació tecnològica d’alt component pràctic i rigor acadèmic

Eurecat Academy és una plataforma de referència que potencia la transferència del coneixement d’Eurecat a les empreses i els professionals que conformen els seus equips de treball en cinc grans àrees: Industrial, Digital, Sostenibilitat, Biotecnologia i Innovació. El tipus de formació que imparteix fa un ús intensiu de la tecnologia i està enfocada a l’aplicació pràctica del coneixement per resoldre els problemes i les necessitats més immediates de cada empresa.

En paraules del director de Formació d’Eurecat, Marc Capellades, aquesta aposta formativa ve “definida per un alt component pràctic i rigor acadèmic i està enfocada a resoldre els reptes que tenen tant les grans com les petites i mitjanes empreses”.

En aquest sentit, els programes de Formació Superior d’Eurecat Academy ofereixen una oferta formativa per formar un col·lectiu més estratègic dins l’empresa i fomentar així els lideratges digitals, sostenibles i transformadors, a través de programes Executive 4.0 dirigits a l’equip directiu, programes propis de postgraus tecnològics i programes de màsters en col·laboració amb les principals universitats i organitzacions.

Segons Capellades, comptar amb un equip professional format en les noves tecnologies i amb capacitat de preveure el seu impacte en clau de negoci “marca cada vegada més la diferència a nivell empresarial, davant el canvi de paradigma que introdueixen la digitalització i l’anomenada indústria 4.0 i noves tecnologies amb un alt component disruptiu”.

“Les empreses han d’estar preparades per donar resposta al mercat, amb la màxima agilitat i eficàcia, el que requereix una adaptació contínua, on les noves tecnologies estan marcant unes pautes i uns ritmes molt ràpids i exigents”, ressalta el director de Formació d’Eurecat, qui posa en relleu que “els àmbits de coneixement que ofereix Eurecat són molt amplis i abasten capacitats multitecnològiques molt interessants per a les empreses de tots els sectors i dimensions”.

Eurecat Academy imparteix tota l’oferta de cursos a partir de diferents modalitats: formació contínua, formació corporativa a mida, postgraus propis, màsters en col·laboració amb universitats i formació per a l’ocupació. L’objectiu “és ser l’aliat de les empreses, perquè puguin estar preparades davant el canvi de paradigma que introdueixen la indústria 4.0 i la digitalització”, recalca Capellades.

Compromís amb la formació de SEAT

Des de fa anys SEAT està impulsant un ambiciós programa de formació per a tota la companyia, destinat a impulsar el creixement professional dels seus més de 15.000 treballadors i preparar-los per als reptes de futur que afronta la indústria de l’automòbil. El 2019, SEAT va invertir 23 milions d’euros en formació, o una mitjana de 1.526 € per treballador, i va impartir gairebé 355.000 hores lectives als seus treballadors.

La companyia estructura els seus programes de formació sota el paraigua “Always Learning”, que aglutina tres tipus de formacions: els necessaris per a realitzar el treball que s’exerceix en l’actualitat, aquells enfocats a les aptituds que seran necessàries en un futur, i un tercer grup en el qual el treballador pot lliurement escollir diferents tipus de formacions en funció dels seus interessos. Amb aquests programes, SEAT reafirma el seu compromís amb l’ocupació i amb la formació com a via per oferir possibilitats de desenvolupament professional a tots els seus empleats.

A més, SEAT aposta des de fa més de 60 anys per l’ocupació juvenil a través de l’Escola d’Aprenents. Aquest centre ofereix formació professional basada en el sistema de Formació Dual alemany, amb una durada de tres anys. Els aprenents realitzen gairebé 5.000 hores lectives, el doble de la mitjana d’altres escoles, que combinen la formació teòrica amb l’aprenentatge pràctic ala pròpia Escola, així com a les plantes de SEAT Martorell, SEAT Barcelona o SEAT Components, remunerat des del primer dia. Aquestes hores addicionals es dediquen precisament a formació en coneixements de futur, com els relacionats amb programació o Smart Factory, entre d’altres. A més, aquests estudis els ofereixen una doble titulació oficial, espanyola i alemanya. Els que conclouen amb èxit aquesta formació, s’incorporen directament amb contracte indefinit a treballar a la companyia.