WEBINAR

Plastrònica: Nova Generació de Disseny i Connectivitat en el Vehicle

CONVOCATÒRIA TANCADA
Participa als reptes en Plastrònica de Seat i Eurecat!
Termini per presentar candidatures: 17 de juliol 2020

Organitza:

Amb el suport de:

Col·laboren:

CONVOCATÒRIA #REPTEPLASTRÒNICA 

El passat 11 de juny, Eurecat i Seat van presentar quins són els seus reptes en Plastrònica o In-Mold Electronics. Coneix-los i participa a la convocatòria #ReptePlastrònica!

Amb motiu de la presentació, s’obre una convòcatoria de participació per presentar propostes als reptes plantejats. Entre les propostes rebudes, se seleccionaran les més alineades amb els reptes presentats, per desenvolupar projectes pilot col·laboratius en Plastrònica, garantint sempre la màxima confidencialitat per a totes les parts implicades. Eurecat serà gestor i facilitador, ja que compta entre les seves instal·lacions, amb la primera planta pilot de Plastrònica del sud d’Europa i amb experts en la tecnologia.

1. Coneix quins són els reptes de Seat i Eurecat visionant de nou el webinar
2. Coneix millor la definició del repte i cronograma: ENLLAÇANT AQUÍ
3. Participa-hi!

Termini  per presentar candidatures: fins el 17 de juliol 2020 (extended deadline)

WEBINAR | Plastrònica: Nova Generació de Disseny i Connectivitat en el Vehicle | 11 de juny 2020

PRESENTACIÓ WEBINAR:

Aquest webinar volia donar a conèixer la Plastrònica al sector de la mobilitat (automòbil i motocicleta). També coneguda com In-Mold Electronics (IME), és una tecnologia emergent que uneix l’electrònica i els materials plàstics i que té com a finalitat l’obtenció de productes d’alt valor afegit fabricats a gran escala, dotant-los de funcions i prestacions avançades. La Plastrònica suposa un salt qualitatiu i quantitatiu per a la implementació d’aplicacions capdavanteres de disseny i connectivitat. La nova planta pilot de Plastrònica d’Eurecat és la primera d’aquestes característiques al sud d’Europa.

OBJECTIUS:

1. Conèixer les possibilitats que ofereix la Plastrònica per al sector de la mobilitat, donant una visió dels seus avantatges, com la millora en el disseny de producte, la seva usabilitat i capacitats, o l’optimització en els costos de producció, però debatent també sobre les seves barreres d’implementació en el sector.

2. Desenvolupar projectes pilot d’implementació de la Plastrònica en diversos casos d’estudi que siguin alhora innovadors i propers a mercat, amb la implicació d’empreses interessades a introduir-se en aquest àmbit i empreses usuàries finals.

3. Presentació i visita virtual de la nova Planta Pilot de Plastrònica d’Eurecat que permet la creació de nous productes i processos, reduint el time-to-market, mitjançant la combinació de l’electrònica impresa i la hibridació de components electrònics amb processos tradicionals de la transformació del plàstic.

A qui s’adreçava:

Aquest webinar està ideat per a empreses de la cadena de valor del sector de la mobilitat. S’adreça als perfils gerencials i tècnics que treballen en el camp del disseny de producte, la innovació o l’optimització de processos industrials.

PROGRAMA

10:00h

Benvinguda i presentació del seminari en línia:

Sra. Marta Cot, Head of InMold Electronics Technology | Functional Printing & Embedded Devices d’Eurecat

10:05h

Testimonials del sector:

Sr. Xavier López, Director General Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat
Sr. Jaume Lanaspa, President de l’Oficina del Club de Roma a Barcelona
Sr. Vicenç Aguilera, President de la Comissió de Mobilitat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya

10:10h

‘Plastrònica@Eurecat: desenvolupament tecnològic des del disseny fins a l’escalat industrial’ i visita virtual Planta Pilot.

Sr. Enric Fontdecaba, Director de la unitat de Materials Polimèrics i Processos d’Eurecat
Sr. Paul Lacharmoise, Director de la unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat

10:30h

‘Connectivitat / comunicació / HMI: Implicacions en la conceptualització d’acabats interiors i exteriors del vehicle‘ reptes de SEAT en aquest àmbit.

Sr. Jose Peña, EK-2 Responsable elements mòbils i trim extern de SEAT
Sr. Enrique Loste, EK-3 Responsable d’acabats interiors de SEAT

10:50h

Experiències en la incorporació d’electrònica en components plàstics i barreres en la seva implementació:
Sr. Jordi de Tera, Sales Account Manager de SABIC SPECIALTIES

Sr. Udo Weustenhagen, Director Sales & Marketing de Niebling GmbH | Ponència en anglès

11:10h

Taula rodona i possibles projectes futurs en Plastrònica.
Participen al debat tots els ponents del directe i s’hi incorpora:

Sr. David Martín, Business Development Manager Materials & Processes Area d’Eurecat

11:30h

Fi del seminari en línia

PONENTS I CONTINGUTS PER ORDRE D’INTERVENCIÓ

Marta Cot, Head of InMold Electronics Technology | Functional Printing & Embedded Devices d’Eurecat

MBA Executive a EADA, enginyera en Telecomunicacions i Enginyera tècnica en Informàtica de Gestió per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Postgrau en Gestió estratègica i empresarial.

Té més de 11 anys d’experiència en gestió i lideratge de projectes d’innovació. Project manager i responsable de qualitat en projectes estratègics per a clients privats, enfocats en innovació de productes per als sectors com Dispositius Mèdics, Automoció, Esport, IOT o Wearables. Amb elevada experiència en tecnologies d’impressió funcional, RFID, In-Mold Electrònics i sensors.

Actualment és la responsable de la línia de In-Mold Electronics, a la unitat de Functional Printing & Embedded Devices d’Eurecat.

Xavier López, Director General Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat

Xavier López, Director General Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya. Anteriorment, Director General de Fundació Ascamm, centre integrat dins d’Eurecat.
Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona, Auditor i Màster en Direcció i Planificació Financera. Conseller de NEOS SURGERY SL i president d’ULTRASION SL, ambdues Empreses de Base Tecnològica participades per Eurecat. Ha estat president i actualment és Membre del Consell Rector de la Federación Española de Centros de Innovación y Tecnología (FEDIT).

Membre de la Comissió d’Innovació del Col.legi d’Economistes de Catalunya. Professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, a on imparteix Direcció Estratègica i Política d’Empresa.
Autor de diferents publicacions i estudis sobre la indústria a Catalunya i a Espanya i sobre temàtiques relacionades amb la direcció estratègica de les empreses i la gestió de la innovació.

Jaume Lanaspa, President de l’Oficina del Club de Roma a Barcelona

Nascut el 5-11-1944, és Llicenciat en Ciències Econòmiques per la UB i diplomat pel IESE.
Des de 1967 ha treballat en el món financer (Banco Atlántico, Bankunión i “la Caixa”) a Espanya i França (director general de CaixaBank France de 1988 a 1995). Al sector d’Autopistes, a l’Argentina (1980-1984) i a Espanya (director general de Autopistes de Catalunya i, posteriorment d’ACESA).
El 2003 es reincorpora a “la Caixa”, fins al març de 2008 com a Director Executiu de Recursos Humans i RSC. I fins a octubre de 2014, ha estat director general de la Fundació “la Caixa” i Director Executiu de l’Obra Social “la Caixa”. Actualment Patró de la Fundació Bancària “la Caixa”, President de l’Oficina del Club de Roma a Barcelona, ​​President de la RECI i President d’UNICEF Comitè Catalunya.

Vicenç Aguilera, President de la Comissió de Mobilitat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya

En Vicenç Aguilera va cursar els estudis d’Enginyeria Industrial a l’Escola de Barcelona (UPC) i es va especialitzar en el món de l’automoció. Fa 48 anys que treballa en el sector i té una dilatada experiència en el desenvolupament de productes, fabricació, estratègia i comercialització. Va treballar a companyies de referència com NISSAN, SEAT, SIEMENS y FICOSA. Actualment es conseller de varies companyies. També va cursar un PDG a l’IESE i va ser president del CIAC i del Circuit de Barcelona-Catalunya. Ha tingut una gran experiència internacional i actualment es el President de la Comissió de Mobilitat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

Enric Fontdecaba, Director de la unitat de Materials Polimèrics i Processos a Eurecat

És Enginyer de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya i també Diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat Oberta de Catalunya. La seva formació es completa amb un Doctorat en Arquitectura de Computadors per la Universitat Politècnica de Catalunya.
Durant 20 anys ha estat vinculat a la indústria de l’òptica, 10 anys en recerca i innovació i 10 anys en la direcció d’operacions. Des de fa tres anys dirigeix la unitat de Materials Termoplàstics d’Eurecat.

Paul Lacharmoise, Director de la unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats a Eurecat

Doctor en Física per l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona.
Va investigar semiconductors orgànics al camp de l’espectroscòpia de molècula única i fotoluminiscència de camp similar de nanocristalls orgànics.
Posteriorment, es va decantar per la investigació aplicada en el camp de l’electrònica impresa, especialment en els dispositius fotovoltaics i optoelectrònics orgànics.
És coautor de 20 articles revisats en revistes científiques i ha participat en diversos projectes de recerca en electrònica impresa tant a nivell europeu com espanyol.
Actualment dirigeix la unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats al Centre Tecnològic Eurecat.

PONÈNCIA CONJUNTA: ‘Plastrònica@Eurecat: desenvolupament tecnològic des del disseny fins a l’escalat industrial’

L’electrònica basada en components impresos o hibridats en films flexibles ha canviat dràsticament la forma en què l’electrònica pot integrar-se en productes de múltiples sectors. La tecnologia plastrònica permet embeure aquests films funcionals en peces plàstiques 3D, obrint noves possibilitats de disseny i funcionalitat, alhora que simplificant el procés de fabricació i per tant reduint el seu cost.
Eurecat aposta per la plastrònica com a àmbit estratègic d’R+D, oferint serveis d’R+D que abasten des del disseny de producte fins al seu desenvolupament i escalat industrial. L’objectiu d’aquesta presentació és respondre a les següents preguntes:
  • Què és la plastrònica?
  • Per què apostar per la plastrònica?
  • Com desenvolupem aquesta tecnologia a Eurecat?
  • Quins són els principals reptes actuals?

Enrique Loste, EK-3 Responsable acabats interiors a SEAT, S.A

Enrique Loste és el responsable d’acabats interiors de SEAT des de l’1 de març d’aquest any. Va Estudiar a l’escola superior d’arquitectura de Barcelona on es va llicenciar en la branca de construcció. Es va iniciar en el món de l’automòbil el 1996 de la mà de les àrees de disseny / desenvolupament de superfícies a SEAT i va anar a ampliar horitzons a Alemanya el 2000. Allà va col·laborar en múltiples projectes de VW i va acabar a AUDI com a responsable de desenvolupament de superfícies interiors a Ingolstadt durant 6 anys. A partir del seu retorn a SEAT el 2009 ha dirigit el departament de desenvolupament de superfícies, participant en tots els projectes interns i en múltiples projectes amb el consorci VW. Avui està al capdavant de l’equip de desenvolupament acabats interiors de SEAT.

Jose Peña, EK-2 Responsable elements mòbils i trim extern a SEAT, S.A

José Peña és el responsable de desenvolupament d’elements mòbils i Trim extern de SEAT des de l’1 de març d’aquest any. Va estudiar a l’escola universitària d’enginyeria tècnica de Barcelona. Des dels inicis va orientar la seva carrera professional en el món de l’automòbil, ampliant la seva formació amb el Màster en Enginyeria i Gestió Industrial de l’Automòbil. El seu primer treball en el centre tècnic de Seat el 1998 va ser en el departament de Conceptes. El 2001 va viure 2 anys a Alemanya treballant en el desenvolupament de Plataforma de VW.

Quan va tornar a Seat va passar per diferents departaments com a responsable de climatització i taulers d’instruments, entre d’altres. Durant quatre anys va col·laborar com a professor al CARMAT, postgrau de l’automòbil de la UPC. Actualment és el responsable d’elements mòbils i trim extern de SEAT.

PONÈNCIA CONJUNTA: ‘Connectivitat / comunicació / HMI: Implicacions en la conceptualització d’acabats interiors i exteriors del vehicle’

La introducció de l’electrònica integrada ha canviat per sempre el concepte de la relació que es produeix entre ocupants i vehicle (HMI) que fins ara hem tingut a l’àrea desenvolupament d’interiors. Si a això unim el futur del cotxe autònom, i en la transició dels diferents nivells de semiautonomia, ens adonarem que s’ha iniciat una nova era.

En aquest nou context, sabem que les persones se seguiran movent a l’interior d’algun artefacte en el qual desenvoluparan una part de les seves vides, però no de la mateixa manera que ho fem avui dia. Aquests artefactes hiperconnectats estaran construïts amb materials, entre els quals els plàstics (especialment els reciclables) ocuparan un lloc privilegiat.

Aquí entra la plastrònica com a solució integradora de diferents funcions en un sol material / peça, reduint la complexitat a la qual ens enfrontem en el futur i oferint noves possibilitats de disseny i relació entre ocupants i màquina.

Jordi de Tera, Sales Account Manager de SABIC SPECIALTIES

Jordi de Tera és Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Màster en Desenvolupament de Peces de Plàstic per la UPC i Màster en Gestió d’Empresa per l’Institut Químic de Sarrià (IQS). Va començar la seva carrera professional en ASCAMM fa 22 anys al Departament de R+D i actualment és el director comercial de SABIC SPECIALTIES a Espanya i Portugal.

PONÈNCIA: ‘Materials estructurals per a In Mold Electronics’

L’objectiu de la ponència és presentar els possibles materials que s’utilitzen com a element estructural en In Mold Electronics a través del procés de sobre injecció. Aquest és un dels aspectes importants a considerar per no malmetre les tintes o components electrònics.

Udo Weustenhagen, Director Sales & Marketing de Niebling GmbH

Udo Weustenhagen va treballar durant 10 anys en EOS Electro Optical Systems en gestió de productes, màrqueting i vendes internes durant i després dels seus estudis universitaris en economia empresarial. EOS és el líder mundial en tecnologia per a solucions de fabricació làser additiva 3D d’alta gamma. El 2009 es va fer càrrec de les vendes de sistemes de tall làser 2D de EUROLASER per a tall no metàl·lic i va establir EUROLASER en el sector industrial.

Actualment i des de 2016 treballa a Niebling, on és el responsable de vendes mundials i estratègia de màrqueting de l’empresa.

PONÈNCIA: ‘Precise High Pressure Thermoforming for In-Mold Electronics’ 

Niebling és sinònim d’equips i eines de conformació a alta pressió, el procés de termoformat “fred” i més precís, utilitzat principalment per a la conformació de materials plàstics o laminats per a processos IME (In-Mold Electronics) o FIM (Film Insert Molding). L’alta precisió en el posicionament de gràfics, símbols i productes electrònics impresos, així com l’alta repetibilitat en la forma de la conformació són només alguns dels beneficis de la tecnologia de conformació d’alta pressió de Niebling. Són factibles equips de conformat altament automatitzats per a producció 24/7 amb mides de conformat de fins a 1,400 mm. Més de 30 anys d’experiència ajuden a que els seus projectes surtin al carrer.

David Martín, Business Development Manager Materials & Processes Area a Eurecat

David Martín és Business Development Manager de l’Àrea de materials y processos d’Eurecat. Enginyer Industrial i llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per l’IQS ha desenvolupat la seva carrera en la comercialització de productes tecnològics d’alt valor afegit.