Jornada d’Innovació Social
La tecnologia avança com un nou concepte d’ajuda…
estem preparats?
Organitzen:
Inscripcions tancades
per aforament complet
Per què és important?
El professional ha de ponderar les seves decisions a partir dels desitjos i preferències de la persona a la que atén i les necessitats del seu entorn: família, cuidadors, veïns, i altres professionals. La persona que és atesa vol seguir vivint a casa però la seva fragilitat la fan vulnerable a determinades situacions. Que els desitjos i necessitats d’aquesta persona puguin ser respectats depèn en gran mesura del seu grau d’autonomia i competència en el dia a dia, en la seva quotidianitat. Com pot definir el professional l’estil de vida que una persona té i valorar els canvis que es produeixin si no és amb grans dosis d’intuïció i valentia?
Mitjançant la introducció de tecnologia de seguiment d’hàbits i rutines a distància es pot acompanyar la persona oferint-li seguretat per poder viure de forma autònoma. A més, aquestes noves eines aporten al professional la precisió que necessita a l’hora de prendre decisions i l’ajuden a contenir les pressions de l’entorn en defensa de la voluntat de la persona.
Per la seva banda, el professional ha d’estar preparat per incorporar la “tecnologia social” com a eina de treball (seguretat, acompanyament, diagnòstica …) i transmetre la informació que li aporta alhora que vetlla per la integritat dels drets en conflicte: Autonomia vs. Intimitat.
Objectiu:
Donar a conèixer experiències de treball conjuntes en l’ús de tecnologia per millorar l’autonomia de la persona a través d’eines professionals i d’ajuda a la presa de decisions. A partir d’aquest aprenentatge s’obren noves línies de treball sobre com la societat veu el futur i quins reptes es plantegen respecte a l’aplicació de tecnologia d’ajuda en l’àmbit social.
A qui es dirigeix:
- Administracions i organismes públics
- Serveis Domiciliaris: SAD, Teleassistència…
- Professionals dels serveis socials i sanitaris
- Entitats i col·lectius del tercer sector i/o dependents
- Professionals i investigadors de l’entorn envelliment i atenció centrada en la persona
- Empreses del sector
Programa
09:00h
Registre d’assistents
09:30h
Benvinguda i inauguració de la jornada
Sr. Miquel Rey, Director General de Negoci d’Eurecat
Dra. Asunción Torrents, Presidenta de l’Associació per la Vida Independent (AVI)
09:45h
Ponència Inaugural: Progrés tecnològic i innovació per a l’autonomia i la cura de la persona
Dr. Felip Miralles, Director de la Unitat d’eHealth d’Eurecat
10:30h
Adaptació tecnològica a realitats concretes. Una experiència d’acompanyament a través del cas d’Ekauri
Sra. Sandra Millet, Gerent del Centre de Vida Independent (CVI)
Sr. Enrique de la Vega, Product Manager de la Unitat de Valorització d’Eurecat
Sra. Paqui Gómez, Direcció Àrea Ajudar i Protegir d’Alzheimer Catalunya
11:30h Pausa – Cafè
12:00h
Taula Rodona: Innovació, ètica i qualitat de vida. Reptes de futur
Modera:
Sra. Eulàlia Cucurella, Presidenta d’Alzheimer Catalunya
Intervenen al debat:
Dr. Francesc Torralba, Professor Catedràtic de Filosofia de la Universitat Ramon Llull
Dr. Ulises Cortés, Professor Catedràtic de Computació i Sistemes, Universitat Politècnica de Catalunya
Dr. Xavier Roigé, Professor titular d’Antropologia Social a la Universitat de Barcelona
13:00h
Conclusions i cloenda de la Jornada
Sra. Eulàlia Cucurella, Presidenta d’Alzheimer Catalunya
13:15h Fi de la Jornada
Ponents que participaran a la Jornada d’Innovació social:
Miquel Rey – Eurecat
Miquel Rey és llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per ESADE i MBA cursat a la University of Michigan i la Universität zu Köln especialitzant-se en Màrqueting internacional. Ha desenvolupant la seva experiència en una multinacional catalana del sector tèxtil durant 12 anys. A partir del 2011, lidera els projectes de Tecnocampus, CETEMMSA i Aigües de Mataró com a president, que compagina amb el servei públic com a Regidor a l’Ajuntament de Mataró fins a l’octubre del 2015. Al novembre de 2015 s’incorpora a Eurecat com a director general de Negoci.
Asunción Torrents – Associació per la Vida Independent (AVI)
La Dra. Torrents és Cardiòloga del Servei de Cardiologia de l’Hospital Vall d’Hebrón. Actualment també presideix l’Associació per la Vida Independent.
Felip Miralles – Eurecat
Doctor en Enginyeria i Tecnologies Avançades per la Universitat de Barcelona.
Ha liderat projectes TIC tant en el sector públic com privat, havent estat també emprenedor i docent acadèmic, a més d’investigador. Els seus interessos en el camp de la investigació abasten els models i la representació del coneixement sanitari, les interfícies multimodals, la intel·ligència ambiental, la telemonitorització, la salut mòbil, els sistemes de suport a les decisions clíniques i la interoperabilitat. Tot això per avançar més enllà de l’estat actual en els àmbits digitals de la salut com l’atenció integrada, la medicina personalitzada i la biomecànica.
Actualment dirigeix la Unitat d’eHealth d’Eurecat, que ofereix productes i serveis innovadors per a una atenció personalitzada, preventiva, predictiva i participativa.
Sandra Millet – Centre de Vida Independent
Sandra Millet, es va llicenciar en Pedagogia terapèutica a la Universitat Central de Barcelona. És logopeda especialista en patologia del llenguatge per l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Va realitzar el Postgrau de patologia del llenguatge per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de l’any 1995 fins l’any 2017 va exercir com a professora de la Universitat Ramón Llull de Barcelona, impartint dues assignatures de Logopèdia: “Noves tecnologies aplicades a la Logopèdia” i “Informàtica aplicada a la logopèdia”. És la cocreadora del Centre de Vida Independent. Ha participat en diferents projectes I+D+I d’àmbit europeu. Compta amb una llarga experiència de més de 30 anys en el camp de la discapacitat, on va liderar el primer Servei d’Ajudes Tècniques de Catalunya i la creació del primer PIS PILOT DOMOTITZAT de l’estat espanyol.
Enrique de la Vega – Eurecat
Enginyer de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), on va estar treballant en el LST en el marc de projectes d’investigació nacionals i europeus, com a Project manager i consultor. Diplomat en Estudis Avançats (DEA) dins el programa de doctorat “Enginyeria biomèdica” a la UPM i Màster en Direcció de Projectes Integrats per la Universitat de Barcelona (UB). Abans d’incorporar-se a Eurecat gestionat productes en l’àmbit de Digital Health, ha desenvolupat funcions en diversos llocs del món empresarial sanitari que van des de la gestió TI, pre-venda de solucions tecnològiques, consultoria, business development, especialista de producte i gestor de projectes de solucions tecnològiques. Col·labora com a consultor en els estudis del Màster de Telemedicina de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Paqui Gómez – Alzheimer Catalunya Fundació
Paqui Gómez és Diplomada en Treball Social per la Universitat de Saragossa i Gerontòloga.
Dedicada a acompanyar persones vulnerables des de fa més de 20 anys. Des del 2003 col·labora en diversos projectes d’Alzheimer Catalunya. Anteriorment amb una intensa experiència com Assessora Tècnica en el desenvolupant i execució de projectes socials (I+D) i com Responsable de diferents serveis dirigits a Joventut i Persones Grans. Des del 1999 experta en disseny i execució de propostes formatives dirigides a professionals de l’àmbit de la Gerontologia i la Geriatria per diferents Organitzacions Universitàries i de l’Administració.
Eulàlia Cucurella – Alzheimer Catalunya Fundació
Llicenciada en Antropologia Social i Cultural, Diplomada en Treball Social i Gerontòloga per la Universitat de Barcelona. Des de 1974 acompanyant a persones afectades de demència o amb discapacitat psíquica, física o intel·lectual. Actualment jubilada. Al llarg de tota la seva trajectòria vital ha impartit classes i participat en diferents congressos arreu d’Espanya i l’Estranger ( França, Brasil, Mèxic, Andorra…). Ha participat en diferents projectes de recerca nacionals i europeus. Membre de diferents Societats Científiques i Associacions, rep el Premi Firagran al 2004 per la incidència en la millora de l’atenció a les persones grans i el Premi ACRA 2006 a la trajectòria professional.
Francesc Torralba – Universitat Ramon Llull
Francesc Torralba Roselló (Barcelona, 1967) és doctor en Filosofia i en Teologia. Dirigeix la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull i ensenya en diferents institucions superiors. Compagina la seva passió per educar amb la d’escriure. Dirigeix el Ramon Llull Journal of Applied Ethics i l’anuari Ars Brevis de la Fundació Blanquerna. Al llarg de la seva trajectòria ha escrit més d’una seixantena de llibres, alguns dels quals han estat premiats i traduïts a diferents llengües (castellà, francès, alemany, italià i romanès). Participa activament en els mitjans de comunicació: a Catalunya Ràdio i a TVE 2 i escriu a La Vanguardia i l’Avui. Entre les seves obres més llegides, cal destacar: L’art de saber escoltar (2006), El sentit de la vida (2008) i No passeu de llarg (2010).
www.francesctorralba.com | www.url.edu/ethos/ca | @f_torralba | @CatedraEthos
Ulises Cortés – Universitat Politècnica de Catalunya
El Dr. Ulises Cortés va estudiar enginyeria a l’ Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey ITESM el 1982 i va obtenir el seu doctorat a la Universitat Politècnica de Catalunya el 1984; ha estat acadèmic durant més de 25 anys.
Actualment és el director de Relacions Internacionals del Centre Nacional de Supercomputació a Barcelona BSC on forma part d’una xarxa d’experts internacionals en el camp de la intel·ligència artificial. El focus de la seva investigació està en diverses àrees de la intel·ligència artificial, incloent adquisició del coneixement i la formació conceptual en sistemes basats en el coneixement; màquines d’aprenentatge i agents autònoms intel·ligents.
El Dr. Cortés ha fet una contribució molt significativa a l’aplicació del còmput en les àrees de la salut i la neurofisiologia incloent el desenvolupament de tecnologies assistents per donar suport a gent gran i persones amb discapacitats. En els darrers 5 anys ha col·laborat amb col·legues en proves per avaluar tant els programes d’auto-gestió per tal és donar suport a persones amb demència i als que en tenen cura com les tecnologies per millorar la detecció i prevenció de caigudes entre la gent gran.
Xavier Roigé – Universitat de Barcelona
Doctor en Antropologia Social i Cultural, Professor Titular d’Antropologia Social a la universitat de Barcelona. Línies de treball: Parentiu i Noves Famílies, Patrimoni Cultural.
Degà de la Facultat de Geografia i Història , és doctor en Geografia i Història , en l’especialitat d’Antropologia Cultural, per la Universitat de Barcelona . Ha estat professor a la Universitat de Lleida (1986-1992) i actualment és professor titular d’Antropologia a la UB . És membre del Grup d’Estudis sobre Família i Parentiu de la UB. En el camp de la museologia , ha dut a terme investigacions sobre museus etnològics , museus locals , patrimoni immaterial i musealització de la memòria històrica. En el camp de l’estudi de la família i el parentiu ha realitzat investigacions sobre la casa i la família a Catalunya, sobre història de la família i sobre les transformacions de la família a Barcelona.