El centre tecnològic Eurecat ha participat en el projecte SmartLabels, que durant l’últim any ha explorat la viabilitat d’utilitzar noves tecnologies d’impressió en etiquetes autoadhesives per a ampolles de vi, com són les antenes NFC i els codis bidimensionals invisibles unívocs, per poder fer un seguiment real del producte durant tot el procés de producció i distribució, a més d’evitar falsificacions o facilitar la interacció del consumidor amb el packaging i la marca.

En aquest cas, el Clúster del Packaging de Catalunya i el Clúster Alimentari de Galícia han vinculat les necessitats de digitalització dels Cellers Paco&Lola i Matarromera, amb el coneixement de centre tecnològic Eurecat i els recursos del fabricant d’etiquetes i Sleeves IPE Indústria Gràfica, per a l’obtenció d’aquestes etiquetes intel·ligents destinades al sector vitivinícola, però fàcilment replicables a altres sectors.

Després d’un any de treball, s’han presentat els resultats del projecte a l’ecosistema d’innovació nacional, en la jornada virtual d’aquest matí.

Per començar, Xavier Lesauvage, Managing Partner and Marketing Strategy Leader de la consultora Connociam, ha obert la sessió amb una exposició de les tendències en Smart Packaging per al 2021, basant-se en l’estudi realitzat juntament amb el Packaging Cluster (veure resum executiu) a principis d’any.

Per la seva banda, Noelia Dosil, Innovation Project Manager del Clúster Alimentari de Galícia, ha defensat l’aportació del projecte SmartLabels al coneixement global de la indústria amb una innovació tecnològica que permet replicar el sistema d’etiquetes intel·ligents a altres productes i sectors.

També s’ha compartit durant la sessió d’avui, al costat de Juan Estanislao López, Smart Engineering Research Group Manager d’Eurecat, el funcionament del sistema NFC -Near field communication- en benefici del sector vinícola, perquè a través de la tecnologia sense contacte es pugui crear un vincle amb el consumidor alhora que es comparteix informació d’interès sobre la marca i el producte.

D’altra banda, Cleiver Salazar, Technical Manager d’IPE Indústria Gràfica, ha definit davant els assistents el procés d’aplicació de la tinta invisible amb codi bidimensional unívoc a les etiquetes a desenvolupar, com a experts en la matèria.

Daniel Durán, tècnic de Viticultura i Innovació de Societat Cooperativa Vitivinícola Arousana, Paco & Lola, i Raquel González, tècnic Departament d’R+D+i de Cellers Familiars Matarromera, han conclòs amb una mostra de com s’han implementat els prototips en les seves cadenes de producció.

La col·laboració entre diferents comunitats autònomes i diferents indústries ha permès que la iniciativa arribi a un grau de potencialitat molt alt, a l’introduir un concepte escalable en altres àmbits i generar un coneixement de gran valor afegit en línia amb l’Estratègia Nacional d’Indústria Connectada 4.0.