PECT EBRE BIOTERRITORI

El Projecte d’Especialització i Competitivitat (PECT) Ebre Bioterritori afavoreix la transició sistèmica (tècnica-econòmica i social), cap a un model d’explotació sostenible del capital natural, articulant un entorn d’innovació estable en el conjunt de les Terres de l’Ebre (Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d’Ebre). El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.

El canvi sistèmic impulsat pel projecte implica que les estructures d’innovació passin a funcionar de manera continua i permanent, transcendint a la durada de qualsevol projecte. A més, es pretén revolucionar els actors tradicionalment allunyats del sistema d’innovació perquè se’n sentin part essencial, aportin el seu coneixement i la seva visió de l’entorn, contribueixin a la co-creació de solucions i siguin, també, avaluadors dels resultats finals.

El Delta de l’Ebre és un espai vulnerable al canvi climàtic i l’escassetat d’aigua i sediments, que veu amenaçada la seva supervivència a mitjà termini a causa de la regressió litoral, la subsidència, la salinització, l’estrès hídric i la pèrdua de biodiversitat. Això afecta notablement les activitats econòmiques com l’agricultura i el turisme, però també als ecosistemes marins i costaners.

Eurecat, des de l’Àrea de Sostenibilitat i el Departament de Consultoria Tecnològica, participa en l’Operació 3 Living Lab Delta de l’Ebre, centrada en les fases de generació de coneixement i desenvolupament i validació de les innovacions que donaran resposta als reptes identificats anteriorment. Aquesta operació s’emmarca en l’eix prioritari 1 “Potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació” i compta amb un pressupost de 638.533 euros, dels quals 319.266 euros són cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

Els objectius d’aquesta operació són:

  • Creació d’un Living Lab per investigar i proposar solucions innovadores, amb la metodologia de co-creació, co-disseny i co-gestió amb els agents socioeconòmics, sobre els següents eixos temàtics: adaptació i mitigació del canvi climàtic; infraestructures verdes i altres NBS; gestió de l’aigua i sediments al tram final de l’Ebre i ecoturisme i turisme responsable.
  • Elaboració d’un Pla d’Infraestructures Verdes Multifuncionals i Usos Turístics del Territori.
  • Avaluació del funcionament de les NBS per optimitzar-les.
  • Creació de llocs de treball d’alt valor afegit i actuar com a pol d’atracció de talent al territori.

El Living Lab Delta de l’Ebre, que esdevindrà l’espai físic de referència al territori per allotjar les activitats de descoberta emprenedora, formarà part de la xarxa de Living Labs que impulsarà el Centre en Resiliència Climàtica (CRC) arreu de Catalunya. El Centre en Resiliència Climàtica, liderat per Eurecat, és un centre d’excel·lència referent a Catalunya i rellevant a nivell internacional, nascut amb l’objectiu d’impulsar la recerca i la innovació en l’adaptació  a l’emergència climàtica, així com cercar solucions transformadores per transitar cap a desenvolupament sostenible i la digitalització.

El Centre en Resiliència Climàtica està impulsat per Eurecat, l’Ajuntament d’Amposta i la Universitat Rovira i Virgili (URV), en col·laboració amb altres institucions i entitats vinculades fermament al territori i amb una preocupació i compromís decidit en l’adaptació al canvi climàtic i la sostenibilitat.

En el marc del PECT Ebre Bioterritori, el Living Lab permetrà fer un abordatge científic i multi-actor per tal de desenvolupar coneixement i solucions innovadores vinculades amb els principals reptes del Delta de l’Ebre relacionats amb els efectes del canvi climàtic. Paral·lelament, es proposaran solucions basades en la natura (Nature-Based Solutions – NBS), per afrontar i donar resposta als reptes identificats. Les solucions NBS tindran una component innovadora basada en la tecnologia i enginyeria ambiental que donarà la dimensió de sostenibilitat necessària per assegurar el futur del territori. Una part molt important de la implementació de les NBS passa per l’elaboració d’un pla d’infraestructures verdes multifuncionals i usos turístics del territori.

El PECT Ebre Bioterritori està liderat pel Consell Comarcal del Baix Ebre i compta amb la participació d’Eurecat, la Fundació Cívica Innomnium, la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), el Cluster i Innovation Hub de l’Equipament de la Llar i el Contract (Cenfim) i l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita.

Dades generals

Projecte

Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial Ebre Bioterritori – Estructures i eines per a la transformació econòmica de les Terres de l’Ebre basada en la implementació de models de negoci innovadors que permeten i posen en valor l’aprofitament sostenible del capital natural i el desenvolupament del capital humà

Programa i convocatòria

El projecte, amb un pressupost de 3,1 milions d’euros, ha estat subvencionat al 50% per la Generalitat de Catalunya, a través de la convocatòria de projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcats en la RIS3CAT i cofinançats pel PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

Més informació del projecte

www.baixebre.cat