La present edició del Mobile World Congress ha deixat palès que la Intel·ligència Artificial generativa és una de les tendències tecnològiques que estan marcant la pauta en les innovacions més prometedores en sectors molt diversos, especialment en l’àmbit de la salut, la sostenibilitat, la indústria, la mobilitat o l’entreteniment.

Les tecnologies vinculades a la ciberseguretat i la realitat virtual lligada a l’experiència de l’usuari, a les ciutats intel·ligents i als bessons digitals han estat també presents a la fira, molt definida per la revolució del tot connectat, potenciat per la connectivitat 6G, que també ha estat un dels eixos tecnològics de l’edició d’enguany.

Per part d’Eurecat, hem mostrat un dispositiu mèdic portàtil, desenvolupat amb l’empresa Time is Brain, que disposa d’una diadema per registrar en temps real l’activitat cerebral durant un ictus agut, que aporta informació durant l’operació i després, permet detectar complicacions de manera precoç.

També ens ha acompanyat un robot assistencial que ajuda les persones en diverses tasques quotidianes, capaç de mantenir una conversa amb l’usuari, oferir assistència i proporcionar indicacions vinculades a una rutina d’exercicis i una aplicació creada amb l’associació Integra, per al seguiment de l’embaràs i el postpart i que incorpora àudio 3D per a una experiència immersiva i una orientació personalitzada.

En el camp de la sostenibilitat, hem anticipat un nou sistema per a una gestió eficient dels processos de depuració que tenen lloc a les plantes de tractament d’aigües residuals, que integra sensors virtuals, bessons digitals, predicció de variables i agents de control autònom, per minimitzar l’impacte mediambiental i el consum energètic del procés i garantir la qualitat de l’aigua.

També hem donat a conèixer VITIGEOSS, una plataforma intel·ligent que combina tecnologies com IA, Internet de les Coses, teledetecció, serveis d’observació de la Terra per satèl·lit i sensors ubicats al camp per generar previsions i recomanacions per a una gestió més sostenible de la vinya i la resiliència d’aquest conreu davant el canvi climàtic.

Des de la perspectiva de la mobilitat, hem portat a la fira una eina de manteniment predictiu per a la flota de més de 7.000 vehicles del servei de bicicletes compartides BICING de Barcelona, en el que cada any es produeixen milers d’averies que necessiten la corresponent reparació.

En el present newsletter trobareu també una entrevista a Irene Ràfols, directora d’Innovació de Producte i Simulació Multifísica d’Eurecat, on parla de la importància de la innovació per a generar productes que satisfacin necessitats de les persones, amb l’exemple del dispositiu mèdic portàtil presentat al MWC amb l’empresa Time is Brain. Així mateix, a la secció “Per Reflexionar” Sandra Casas, cap de la Línia de Recerca d’Aigua, aborda l’impacte dels pellets de plàstic en el medi i en la salut de les persones.

Altres temes que us apropem parlen de l’acord amb el Centro Español de Logística (CEL), en virtut del qual acollirem la seva nova seu a Catalunya, de la nostra dinàmica de creació de noves spin-offs i de la participació a eMobility World Congress. El consorci GuestXR i la nova eina que ha creat per optimitzar l’acústica en la realitat virtual, les noves solucions de materials per al xassís dels cotxes elèctrics assolides en el marc del projecte europeu Fatigue4Light i la publicació d’un estudi amb l’IDIBGI que ha descobert una connexió entre la histidina i la malaltia del fetge gras són altres innovacions que hem recollit en aquest número del newsletter. Esperem que els continguts us inspirin i us animem a compartir-los.

Daniel Altimiras
President d’Eurecat