Teixits multifuncionals i wearables, amb aplicació en àmbits que van des de la salut i el benestar fins a l’esport i la reducció de riscos laborals, i la impressió 3D sobre teixit de manera continuada fins a assolir longituds infinites són algunes de les solucions d’Eurecat que s’han pogut veure a la ITMA 2019 i que anticipen la nova revolució en què està immersa la indústria. L’interès dels fabricants pels darrers avenços presentats a la fira, considerada la referència en innovació aplicada al sector tèxtil, ha quedat reflectida en l’atenció que ha despertat l’adaptació innovadora que hem fet de la impressora 3D “BlackBelt 3D-Tèxtil”, que distribueix a Espanya l’empresa Uniqo Custom Engineering. El nou sistema, que està en tràmits de patent, envia el disseny elaborat en tres dimensions per ordinador a la impressora i aquesta l’imprimeix sobre qualsevol tipus de teixit, textura i color.

Aquesta tecnologia se suma a altres solucions d’Eurecat per a la indústria tèxtil i que ja s’han traduït en materials innovadors, com un nou teixit 3D que ha permès donar forma a un protector integral del peu per a pacients hospitalitzats, en col·laboració amb el Consorci Sanitari del Maresme. També hem contribuït a la implementació de teixits calefactables que milloren els processos de producció i a la creació de productes amb memòria de forma o amb característiques hidrocròmiques. En paral·lel, treballem també en prototips de materials funcionals en estructures complexes i en combinacions de diferents elements per obtenir funcionalitats específiques i donar resposta a requeriments d’usabilitat.

Per aconseguir aquests desenvolupaments capdavanters, portem a terme des de la conceptualització de teixits funcionals adaptats a les necessitats de cada projecte fins a la recerca de fibres i la identificació de compostos a partir de matèries primeres naturals o sintètiques i la hibridació de fibres. També generem nous materials compostos amb propietats singulars que permeten dissenyar noves estructures tèxtils i teixits funcionals i ens ocupem de la valoració del seu potencial per implementar noves aplicacions que reverteixin en una major productivitat i competitivitat d’una indústria, on hi juguen un paper fonamental la connectivitat, la sensòrica o tecnologies com la Intel·ligència Artificial i el Big Data. Aquest dinamisme constitueix una oportunitat clau per a la indústria tèxtil, amb un especial impacte a Mataró i al Maresme, en sintonia amb el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial que vol convertir aquesta àrea en un pol d’emprenedoria i d’innovació en aquest camp, mitjançant accions com el Reimagine Textile, que portem a terme juntament amb el TecnoCampus.

Aquest newsletter recopila també altres exemples de les capacitats multitecnològiques que oferim a les empreses i que s’han traduït en projectes amb un gran potencial, com Formplanet, destinat a  les indústries de conformat de xapa, i Scorewater, que aplica Intel·ligència Artificial i Big Data per aprofundir en el coneixement sobre la personalitat dels barris de Barcelona. A més, trobareu informació sobre les aplicacions “MyVent” i “Seleccionem”, centrades en els pacients amb malalties respiratòries i amb esclerosi múltiple, respectivament, i dels darrers congressos i jornades que organitzem al voltant de la divulgació científica i tecnològica, entre altres novetats.

Xavier Torra, President d’Eurecat