El centre tecnològic Eurecat mostra a partir d’avui a la fira Advanced Factories un sistema creat en col·laboració amb Masats en l’àmbit del manteniment predictiu, que incorpora intel·ligència artificial i analítica avançada de dades per preveure anticipadament errors en el funcionament dels sistemes d’accés als vehicles de transport públic, com portes i rampes, que desenvolupa l’empresa.

L’ús de tecnologies digitals en aquest àmbit “fa possible incrementar la disponibilitat dels equips, reduir les avaries dels vehicles, augmentar-ne la fiabilitat i optimitzar els costos del cicle de vida”, fet que “impacta tant en l’empresa com en els usuaris finals”, destaca el director de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Xavier Domingo.

En concret, el sistema monitora diversos paràmetres del funcionament de les portes, com el consum dels motors, els polsadors i les variables d’estat, entre d’altres, en cada operació d’obertura i tancament, i la intel·ligència artificial és capaç d’identificar si hi ha anomalies que requereixin una acció de manteniment.

El sistema “recull les dades durant el dia de totes les portes i rampes de la flota d’autobusos i emet un informe diari on s’indica si s’han detectat anomalies en el funcionament d’algun dels sistemes embarcats en algun vehicle”, explica el cap de la Línia en Intel·ligència Artificial Industrial a la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Francesc Bonada.

La presa de decisions més informades “permet a l’empresa reduir les accions de manteniment i els recanvis únicament a situacions en les quals són necessaris, fet que té també un impacte ambiental”, afegeix Francesc Bonada.

El sistema permet als clients de Masats “reduir el cost de cicle de vida del producte, a la vegada que augmenta espectacularment la disponibilitat de vehicle i la seva fiabilitat”, afirma el responsable d’I+D de Masats, Jordi Pujol.

Fabricació de portes més lleugeres i sostenibles amb materials compòsits

L’empresa i el centre tecnològic han participat també en el projecte Carbodin, dins la convocatòria europea Shift2Rail, desenvolupat en col·laboració amb diverses empreses, en el marc del qual s’han fabricat portes més lleugeres i sostenibles mitjançant materials compòsits.