Un nou bioimplant per a la Maria

/, Materials Plàstics/Un nou bioimplant per a la Maria

Un nou bioimplant per a la Maria

La Maria té 60 anys i és mare de tres fills. A conseqüència dels parts i del pas dels anys, el teixit de la zona pelviana se li ha anat debilitant i ja no és capaç de realitzar la seva missió de suport als òrgans interns. Aquest fet li provoca problemes funcionals (prolapse) com dificultat al caminar o pèrdues d’orina, a més de malestar físic; i aviat s’haurà de sotmetre a una intervenció quirúrgica en la qual li col·locaran a la zona pelviana una malla de polipropilè (malla amb forats) per tal de reforçar la zona afectada. L’inconvenient amb aquest tipus de malles és que, a llarg termini, comporten noves operacions de substitució i recol·locació.

Nous implants biodegradables

Investigadors catalans del centre Eurecat, conjuntament amb altres col·legues europeus, treballen en el desenvolupament de nous implants biodegradables que no només serveixin de reforç a curt termini, sinó que a mitjà termini, activin la resposta cel·lular del cos per afavorir el creixement de teixit en la zona afectada. Així, a mesura que el material implantant es vagi degradant, el cos anirà generant teixit propi que serveixi per substituir o reparar el teixit inicial. Al mateix temps, aquests implants, previndrien infeccions en la zona afectada.

Aquests avenços cientificotecnològics, emmarcats en el projecte BIP-UPy, es basen en una tecnologia que obre la porta a la creació de nous biomaterials en el camp de la medicina regenerativa.

En una primera fase, els implants que es desenvoluparan estaran adreçats a millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen aneurismes intracranials i de pacients amb disfuncions del sòl pelvià.

Segons la Dra. Biotza Gutiérrez, project manager de BIP-UPy, el projecte “obre una innovadora porta al camp de la medicina regenerativa, mitjançant el desenvolupament de nous polímers bioactius per a una nova generació d’implants mèdics”.

Els polímers bioactius desenvolupats en el projecte són materials que estan compostos, per una banda, d’una matriu polimèrica plàstica que actua com a suport mecànic i facilita el processat del material; i, en segon terme d’unes molècules (pèptids, similars a les proteïnes però de menor dimensió) que confereixen l’activitat biològica. La correcta combinació d’ambdós components (polímer i pèptid) permet desenvolupar implants que interaccionen amb el cos i promouen respostes cel·lulars personalitzades com, per exemple, activar la proliferació cel·lular per regenerar un teixit o bé prevenir les infeccions. Tot això sense la necessitat de medicació o de pre-tractaments cel·lulars addicionals.

D’acord amb la seva recerca, “la millora en la funcionalitat d’aquests nous implants i la major biocompatibilitat que ofereixen conduirà a una evolució més favorable del pacient”, reduint el temps d’hospitalització i altres riscos relacionats amb els tractaments actuals. Tots aquests beneficis es traduiran, en última instància, en una major qualitat de vida del pacient i en un descens en els costos d’atenció mèdica.

Amb aquest objectiu, BIP-UPy ha abordat la necessitat de desenvolupar nous implants biomèdics on l’activitat biològica, la biodegradabilitat i el rendiment mecànic siguin fàcilment ajustables en funció de la seva aplicació clínica final.

El projecte consolida l’especialització d’Eurecat en un sector en continu creixement com és el dels implants biomèdics, així com el seu coneixement en el processat de biomaterials, de la mateixa manera que en la fabricació d’instrumental, per permetre una cirurgia mínimament invasiva.

Cofinançat per la Comissió Europea dins del Setè Programa Marc, amb un termini d’execució de quatre anys, participen en el projecte de recerca nou socis de cinc països europeus, distribuïts entre Eurecat; les institucions acadèmiques Eindhoven University of Technology i Lodz University of Technology; les empreses Suprapolix BV, Neos Surgery, Life Tec Group i Coloplast, i els hospitals Antwerp University i Katholic University of Leuven.

By | 2016-10-23T16:53:32+00:00 setembre 16th, 2016|Blog, Materials Plàstics|0 Comentaris

Deixeu un comentari

Ets humà? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!