El projecte ERKSens, impulsat per Renalyse, spinoff de la Universitat Rovira i Virgili, juntament amb el centre tecnològic Eurecat i la URV, ha rebut 1,3 milions d’euros del programa RETOS per portar un dispositiu per al diagnòstic i monitorització d’hemoglobina i potassi al mercat en quatre anys.

El finançament rebut -una part subvenció i una part de préstecs tous- permetrà a CreatSens Health, junt amb la Universitat a través del grup de recerca en Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors, i el centre tecnològic Eurecat treure a mercat un doble sensor que permetrà determinar el potassi i l’hemoglobina en pacients amb malaltia crònica. El projecte ERKSens ha de permetre realitzar mesures d’aquests biomarcadors clau des de casa, amb la finalitat de poder donar una resposta immediata a problemes greus que puguin donar-se al domicili del pacient malalt crònic. Els dos marcadors són capaços de prevenir problemes com arrítmies, anèmies, deficiències severes o, fins i tot, malalties cardiopulmonars. L’avantatge principal és el de poder donar una resposta més ràpida, eficient i personalitzada en episodis aguts d’un pacient crònic.

Aquest sensor mesurarà l’hemoglobina i el potassi en un mateix dispositiu i que serà d’ús tant personal, és a dir, els pacients podran prendre les mesures a casa, o bé mèdic, des de les mateixes consultes de l’atenció primària. En ús mèdic, a banda de poder-se utilitzar en pacients renals, també es preveu la seva utilitzat pels pacients amb cardiopaties. Aquest tipus de sensors es poden trobar a hores d’ara als laboratoris o en dispositius dels hospitals que s’utilitzen en urgències, però sempre utilitzats per especialistes. La proposta de valor que fa CreatSens Health, a través de la seva marca comercial de productes per a la malaltia renal, Renalyse, és que el pacient el pot fer servir des del seu domicili, no es requereix ser un expert, és un dispositiu més econòmic i els resultats són immediats. En quatre anys el dispositiu estarà preparat per arribar al mercat gràcies a les actuals col·laboracions que manté l’empresa amb entitats de renom com l’Hospital Clínic de Barcelona o el mateix centre tecnològic Eurecat.

La tecnologia desenvolupada permetria la generació descentralitzada i en temps real d’informació clínica rellevant, que ajudaria a l’especialista mèdic en la seva presa de decisions i podria contribuir a optimitzar els recursos del sistema sanitari. El projecte rep el finançament del Ministeri de Ciència i Innovació.

Més de 90 milions de malalts crònics a la UE

Més de 90 milions de persones de la Unió Europea i més de 37 milions dels Estats Units tenen malaltia renal crònica, una malaltia amb una incidència molt alta en la població que altera la funció dels ronyons i que pot tenir implicacions molt serioses per a la salut. La detecció i control preventiu d’aquesta malaltia silenciosa és crucial, ja que cada any milions dels afectats moren de forma prematura.

L’empresa CreatSens, liderada per Adrià Maceira, està enfocada a controlar el progrés de la malaltia renal crònica a través d’eines tecnològiques d’última generació que permetin mesurar paràmetres rellevants per als pacients, d’una forma molt més senzilla i adaptada a l’ús domèstic. Estan treballant en diferents dispositius mèdics com ara un que permetrà mesurar els biomarcadors clau en el desenvolupament d’aquesta malaltia, a través d’una gota de sang.

La Unitat de valorització de la Fundació URV ha donat suport a Creatsens Health per l’obtenció d’aquest ajut. El centre tecnològic Eurecat, amb una àmplia experiència en el desenvolupament industrial de tecnologia, donarà suport al projecte a través de l’automatització, l’optimització i la implementació de processos industrials.