El centre tecnològic Eurecat i les empreses Ocean Ecostructures i GPA SEABOTS col·laboren en el projecte OASIS, que té per objectiu la implementació de solucions basades en la natura per fer front a l‘impacte ambiental de les infraestructures portuàries i contribuir, d’aquesta manera, a transformar els ports en agents actius de regeneració de la biodiversitat i en la lluita contra el canvi climàtic a les costes.
El projecte, que està present aquesta setmana a la fira Smart City Expo, a Barcelona, ha desenvolupat l’optimització del producte d’Ocean Ecostructures, “una estructura amb materials naturals que mimetitzen la natura i faciliten la creació de microesculls i bioparets en tres dimensions per impulsar la creació de nous hàbitats en el fons marí”, explica la directora de la Unitat de Desenvolupament de Producte d’Eurecat, Irene Ràfols.
Per portar-ho endavant, Eurecat ha participat en “en el desenvolupament de nous productes per a les estructures, en el seu disseny i enginyeria i en la simulació avançada d’aquests, alhora que ajudem l’empresa a trobar proveïdors industrials per a la producció necessària”, explica la investigadora de la Unitat de Desenvolupament de Producte d’Eurecat Maite Iriondo.
“Treballem plegats des de fa temps en diferents iniciatives que volen ajudar a la regeneració marina i a la lluita contra el canvi climàtic. Per aquesta raó hem treballat en diferents àmbits més enllà del desenvolupament de solucions basades en la natura, a través del disseny de producte i la simulació avançada, com per exemple la generació de dades i sistemes d’Internet de les Coses (IoT) per al monitoratge del fons marí i en sistemes costaners que ajudin a la lluita contra el canvi climàtic”, afegeix el cap de Desenvolupament de Negoci de l’equip Green Cities & Industries, Jesús Boschmonart.
Aquesta estratègia té com a objectiu transformar infraestructures grises, en aquest cas ports comercials, en infraestructures blaves o oasi marins, a través de la restauració d’espais degradats i contaminats i la recuperació de la biodiversitat, reforçant així la lluita contra el canvi climàtic.
El projecte “suposarà una millora en clau de sostenibilitat i digitalització dels ports comercials i esportius que concentren més contaminació i impacte ambiental”, afegeix la directora científica d’Ocean Ecostructures, Anna Lloveras. A més, el projecte “suposarà un avenç en el desenvolupament econòmic dins l’àmbit de l’economia blava i obrirà la porta a nous serveis ecosistèmics monetitzables per part dels ports”.
En el marc del projecte OASIS, el passat mes de juny de 2023 es va iniciar el desplegament inicial d’Ocean Ecostructures per a la restauració dels ecosistemes marins al Port de Barcelona. Aquestes estructures han estat sotmeses a un seguiment continu des de la seva instal·lació i estan dissenyades per donar suport a la vida marina i contribuir a la restauració i protecció dels ecosistemes marins. El 26 de setembre de 2023, juntament amb GPA SEABOTS, que s’ha encarregat de la integració tecnològica, es van instal·lar diversos microesculls d’Ocean Ecostructures a les instal·lacions del Port de Palma en col·laboració amb l’Autoritat Portuària de les Illes Balears.
El projecte OASIS, Transformació dels ports en agents actius de regeneració de biodiversitat i lluita contra el canvi climàtic, s’emmarca en la convocatòria de subvencions del Pla d’Impuls a l’Emprenedoria per a la innovació al sector portuari Ports 4.0.